Fortumin ex-puheenjohtaja ei kokenut Niinistön painostavan yhtiötä Fennovoimaan

Vilkasta keskustelua herättäneeseen Fortumin Fennovoima-osallistumiseen saatiin lauantaina lisävalaistusta, kun Fortumin hallituksen ex-puheenjohtaja Sari Baldauf ja presidentti Sauli Niinistö tahoillaan valottivat kesän 2015 käänteitä.

Baldauf ei koe, että Niinistö olisi painostanut Fortumia Fennovoima-asiassa, kuten julkisuudessa on väitetty. Hän kommentoi viime päivien Fortum-keskustelua sähköpostitse STT:lle.

Baldaufin mukaan on tavallista, että yritykset ja valtiovalta käyvät keskusteluja yleisellä tasolla.

– On tavallista ja myös tarpeellista, että yritykset ja valtiovalta käyvät yleisellä tasolla keskusteluja merkittävistä kysymyksistä ja jakavat tilannetietoa sisäpiirisäännökset ja muut luottamuksellisuusnäkökohdat huomioiden. Näin tapahtuu niin Suomessa, Saksassa kuin Hollannissakin (näistä maista minulla on käytännön kokemusta), riippumatta siitä onko yrityksissä valtionomistusta, Baldauf kirjoitti STT:lle.

– Samanaikaisesti on itsestään selvää, että yritykset tekevät päätöksensä itsenäisesti, omista lähtökohdistaan käytettävissä olevaa tietoa perusteellisesti yhtiön ja sen kaikkien osakkeenomistajien etua vastaan punniten, Baldauf jatkaa.

– En ole kokenut presidentti Niinistön millään lailla painostaneen tässä kysymyksessä, Baldauf summaa.

 

Niinistö ja Putin keskustelivat vesivoimakaupoista

 

Niinistö valotti Fennovoima-tapauksen yksityiskohtia Iltalehdessä lauantaina ilmestyneessä haastattelussa.

Niinistö kertoo tavanneensa Baldaufin ja Fortumin toimitusjohtajan Tapio Kuulan kesäkuun puolivälissä 2015.

Tapaaminen liittyi Niinistön mukaan Fortumin vesivoimabisneksiin Venäjällä. Fortum halusi ostaa enemmistön TGC-1-energiayhtiön vesivoimatuotannosta Gazpromilta, mutta neuvottelut eivät olleet sujuneet suomalaisyhtiön toivomalla tavalla.

Niinistön mukaan hän keskusteli presidentti Vladimir Putinin kanssa vesivoimakaupoista työvierailullaan Moskovaan kesäkuun puolivälissä.

– Fortumin pyynnöstä selvitin, oliko poliittinen jarru päällä, koska Venäjällä poliittinen jarru on Putin, Niinistö kertoi Iltalehdelle.

Kuukautta myöhemmin Niinistö palasi vesivoima-asiaan keskustellessaan Putinin kanssa puhelimessa. Putinin mukaan poliittista estettä kaupalle ei ollut, vaan kauppaneuvottelut ja hinnanmuodostus olivat asianomaisten käsissä.

Fortum oli asettanut TCG-1-vesivoimalakaupan toteutumisen ehdoksi Fennovoima-osallistumiselleen. Elokuun alussa yhtiö muutti yllättäen mieltään ja lähti 6,6 prosentin osuudella mukaan Fennovoimaan, vaikka TCG-1-kauppa ei ollut edennyt.

Baldauf ei halunnut avata STT:lle Fortumin mielenmuutoksen taustoja.

– Yhtiö on tiedotteessaan selkeästi kertonut tehneensä päätöksen omista lähtökohdistaan, yhtiön edun mukaisesti, Baldauf kirjoitti STT:lle.

 

"Ei vaurioita Venäjä-suhteelle"

 

Niinistön mukaan hän ei pitänyt Fortumin Fennovoima-osallistumista ulkopoliittisesti kriittisenä kysymyksenä, päinvastoin kuin Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen maanantaina ilmestyneessä "Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra" -kirjassa esitetään.

– Kaikki varmasti ymmärsivät, että kysymys on isosta asiasta, mutta en itse ajatellut, että se oleellisesti vaurioittaisi Suomen ja Venäjän valtiollisia suhteita, Niinistö sanoi Iltalehdelle.

– Asian loppukäänteisiin en osallistunut, mutta ilmeisesti Fennovoiman muilla osakkailla oli intressi viedä asiaa eteenpäin, Niinistö jatkoi.

Tästä on kyse

Runo tulkittiin Niinistön kommentiksi Fennovoima-keskusteluun

Presidentti Sauli Niinistön roolista Fortumin Fennovoima-päätöksessä kesällä 2015 on keskusteltu vilkkaasti tällä viikolla.

Aamulehden toimittajien Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen maanantaina ilmestyneessä kirjassa "Sauli Niinistö Mäntyniemen herra" kerrotaan, että Niinistö teki pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) ja Fortumin hallituksen silloiselle puheenjohtajalle Sari Baldaufille tiettäväksi, että Suomen ja Venäjän valtiolliset suhteet olisivat vahingoittuneet, jos Fortum ei olisi pelastanut Fennovoima-hanketta.

Aamulehti uutisoi maanantaina, että "Niinistö komensi Fortumin Fennovoimaan". Lehden etusivulla Nurmen ja Mörttisen kirjaa koskeva pääjuttu oli otsikoitu "Fortum Fennovoimaan Sauli Niinistön käskystä".

Presidentti Niinistö kommentoi Mörttisen ja Nurmen kirjan pohjalta esitettyjä väitteitä keskiviikkona blogissaan presidentin kanslian nettisivuilla. Niinistö kiisti jyrkästi, että hän olisi painostanut Fortumia osallistumaan Pyhäjoen ydinvoimahankkeeseen. "Väite on käsittämätön. Sen tueksi ei ole edes yritetty esittää yhtään faktaa. En ole millään tavalla ollut vaatimassa Fortumia mukaan hankkeeseen", Niinistö kirjoitti.

Niinistö julkaisi torstaina Facebookissa Lauri Pohjanpään Kalajuttu-runon, joka tulkittiin kommentiksi Fennovoima-keskusteluun. Runo kertoo pojasta, joka kalastaa kiisken. Hän alkaa kutsua sitä särjeksi. Kun tarina kulkee suusta suuhun eri ihmisten välillä, kala kasvaa lopulta "suuren suureksi loheksi".