Gallup kertoo, millaisia savolaiset ovat

Savolaiset muistuttavat eläimistä eniten kukkoa ja satuhahmoista eniten Rölli-peikkoa. Tämä selviää Savon Sanomien nettikyselyssä, johon vastasi 579 nettisivujen lukijaa.

Vastausten perusteella yksi mieluisimmista kesäpuuhista Savossa on varpaiden huljuttelu vedessä ja talvella parasta on erätulilla istuminen.

Vastanneiden mielestä Savossa olon tuntee murteesta, jahkailusta ja siitä, kun ihmiset alkava jutella tuntemattomien kanssa.

Savossa ollaan, "kun ymmärretään sana: piärynäjiätelö" ja silloin, kun on "turha odotaa suoraa nopea neuvoa tai vastausta".

Kyselyn tuloksia löydät monina erilaisina juttuina ja listoina eri puolilta Savon Sanomien erikoisnumeroa. Osa kyselyn tuloksista on luettavissa myös verkkopalvelusta.

Kyselyyn vastanneiden kesken arvottiin Savon Sanomien tuotepalkintoja. Palkinnon voittivat Helena Pilke Helsingistä, Lassi Sirainen Mikkelistä, Erkki Luomi Siilinjärveltä, Leena Huuskonen Karttulasta, Reijo Korhonen Myrskylästä ja Reijo Grönlund Mikkelistä. Palkinnot on lähetetty voittajille.

Monipuolisia ajattelijoita

Vaikka savolaisten vatulointi, puhujan ymmärtämisen ongelmat, kateellisuus ja uteliaisuus  joitakuita ärsyttävät, niin osaavat savolaiset ihastuttaakin: leppoisuus, lupsakkuus ja aito välittäminen nousi esiin useimmista vastauksista.

"Savolainen osaa ajatella monipuolisesti ja ilmaista sen diplomaattisesti. Ei onnistu pohojalaaselta. Pohjalainen on (muka) aina oikeassa, mutta savolainen antaa vielä mahdollisuuden vastaamalla 'suathan sinä ajatella mitä tahhaansa'."

"Leppoinen ja ystävällinen elämänasenne, semmoinen 'kyllä kaekki järjestyy' ajattelutapa."

Minnasta Jenniin

Tunnetuista savolaisista tulee mieleen monelle Minna Canth, Jyrki Katainen, Spede Pasanen ja Esa Pakarinen.

Myös Sami Kapanen, Juhani Aho, Seppo Kääriäinen, Urho Kekkonen ja Juice Leskinen olivat tuttuja monille. Muutamille mieleen tulivat laulajat Sakari Kuosmanen, Jaakko Teppo ja Jenni Vartiainen.

Vanhempi polvi muisti parhaiten myös murrerunoilija Kalle Väänäsen, joka oli lähes yhtä muistettu kuin esimerkiksi piispa Wille Riekkinen.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Savolaiset eivät ole juurikaan kieroja