Häirinnästä epäiltyjä opettajia on vaasalaiskoulussa "alle viisi"

Seksuaalisesta häirinnästä vaasalaisessa koulussa epäiltyjä opettajia on tämänhetkisen tiedon mukaan useita. Yli 200 ruotsinkielisen normaalikoulun eli Vasa övningsskolan entistä ja nykyistä oppilasta on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa puhutaan oppilaiden kokemasta häirinnästä.

– Näitä opettajia on alle viisi. Sain (vetoomuksen kokoajilta) toisen tiedoston, jossa oli nimet, kertoo Vasa övningsskolan johtava rehtori Bernt Klockars.

Elokuussa rehtorina aloittaneen Klockarsin mukaan osa oppilaiden nimeämistä opettajista on aiemmin saanut varoituksen. Hän kertoo ottavansa opettajat pikimmiten puhutteluun, mutta ei tässä vaiheessa ota kantaa siihen, onko odotettavissa huomautuksia tai varoituksia.

– Tarkoitus on käydä oppilaiden kertomukset läpi, se on ensimmäinen askel, sanoo Klockars.

 

Yksi opettaja on erotettu aiemmin

Ainakin yksi Vasa övningsskolan opettaja on aiemmin erotettu, osittain häirintäepäilyjen vuoksi. Oppilaiden vetoomuksessa arvostellaan koulun johtoa siitä, että häirintään ei ole puututtu riittävästi ja "seksistisen kulttuurin" on annettu jatkua.

Vetoomuksen kokoajan Ellen Sahlströmin mukaan on hyvä, että asiasta vihdoin keskustellaan.

– Tiedottaminen on nyt ollut tosi asiallista, sanoo Sahlström.

Vanhemmat saivat koululta tiedotteen tiistaina aamulla. Rehtori Klockarsin mukaan he ovat kommentoineet asiaa yllättävän niukasti.

Poliisitutkintaa ei ole meneillään, kerrotaan Pohjanmaan poliisilaitokselta.

 

"Olen ihmeissäni ja järkyttynyt"

Vaasan ruotsinkielisen perusopetuksen johtaja kertoo kuulleensa häirintäepäilyistä ensimmäisen kerran tiistaina. Asiasta keskusteltiin sivistystoimen kehittämispalaverissa.

– Se ei ole ollenkaan, ei mitenkään, tullut aiemmin esille. Olen todella ihmeissäni ja järkyttynyt, sanoo Vaasan ruotsinkielisen perusopetuksen koulutoimenjohtaja Marianne West.

Vasa övningsskola on Åbo Akademin alainen oppilaitos, jossa tulevat ruotsinkieliset opettajat harjoittelevat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tuhansien naisten vetoomus: Loppu seksuaalisen häirinnän hyssyttelylle

Vaasalaisten nuorten häirintäkokemukset tulivat aikuisille yllätyksenä