Häkkänen ihmettelee Antti Rinteen hiljaisuutta

Kokoomuksen varapuheenjohtajaksi jatkokaudelle valittu oikeusministeri Antti Häkkänen kaipaa puolueilta selkeitä linjauksia ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä EU-politiikasta. Häkkäsen mukaan ei voi olla puolueita, jotka eivät tiedä, miten he asemoivat Suomen kansainvälisellä kentällä.

– Pitää olla kristallinkirkkaana, miten eri puolueet suhtautuvat EU-politiikkaan sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Meillä linja on aivan selkeä, Häkkänen sanoo.

Hän kertoo ihmettelevänsä erityisesti SDP:n hiljaisuutta.

– SDP on loistanut poissaolollaan ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelusta, Häkkänen sanoo.

Häkkäsen mukaan kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) on käyttänyt harvakseltaan asioista puheenvuoroja, mutta SDP:n puheenjohtajasta Antti Rinteestä ei ole kuulunut mitään. Häkkänen perustelee ihmettelyään sillä, että SDP ei ole tehnyt eduskunnan kyselytunneilla yhtään kysymystä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta tai EU-politiikasta, vaikka maailma on ”turbulentein sitten kylmän sodan”.

– Tämä on aika erikoista. Ulkoministeri Timo Soini (sin.) on saanut olla kyselytunneilla rauhassa.

Häkkänen muistuttaa, että Suomesta tulee EU:n puheenjohtajamaa. Siksi on tärkeää tietää, mitä linjaa Suomi ajaa puheenjohtajakaudella.

Sote- ja maakuntauudistus ei Häkkäsen arvion mukaan ratkaise kokoomuksen tulevaa vaalimenestystä, koska se on vain yksi politiikan lohko. Äänestäjät katsovat kokonaisuutta.

Reformiministerin mukaan perjantain Sotettaa-tilaisuus selvensi sote-uudistushässäkkää. Helsingin ylipormestari Jan Vapaavuori (kok.) sanoi, ettei uudistusta tarvitse tehdä, mutta Häkkäsen mukaan kaikki puolueet ja asiantuntijat pitävät uudistusta välttämättömänä. Vapaavuoren näkemys ei saanut kannatusta.

– Kentällä nähdään, että uudistus täytyy tehdä.

Häkkäsen mukaan nyt on järkevää lähteä 18 maakunnan pohjalta. Jos maakunnan kantokyky ei riitä, sitten alkaa arviointimenettely.

Hän muistuttaa, että nyt kukaan ei kontrolloi sote-kustannusten nousua. Suurin haaste liittyy siihen, pystyykö valtiovarainministeriö ohjeistamaan, että alueilla toimitaan nykyistä tehokkaammin ja saadaanko parhaat käytännöt käyttöön valinnanvapauden kautta.

– Joka tapauksessa uudistuksen kehikko on viisi kertaa parempi kuin nykyjärjestelmä.

Häkkäsen ohella varapuheenjohtajiksi valitut opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja kansanedustaja Mari-Leena Talvitie korostivat sunnuntaina kokoomuksen yksituumaisuutta. Häkkänen vakuutti kokouksen päätteksi pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että puolue on yhtenäinen Lapin tuntureilta Helsinkiin.

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka arvosteli tuoreeltaan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpon verolinjauksia. Harakka arvioi, että kokoomuksen linjaukset maksavat 15 miljardia euroa vuodessa.

– Harakka on osoittanut kyllä erinomaista väärinlukukykyä viime aikoina, Orpo vastasi Harakan kritiikkiin.

Kokoomus hyväksyi sunnuntaina uuden periaateohjelmansa. Siinä kokoomus linjaa olevansa avoin tulevaisuuspuolue, joka luottaa ihmiseen. Tulevaisuuden tekoja on muun muassa perhevapaauudistus ja lasten oikeus varhaiskasvatukseen.

Kokoomuksen varapuheenjohtajina jatkavat Häkkänen ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen . Kansanedustaja Mari-Leena Talvitie pudotti Janne Sankelon varapuheenjohtajistosta.

Häkkänen sai vaalissa 625,6 ääntä, Grahn-Laasonen 535,6 ääntä ja Talvitie 392,2 ääntä. Sankelon äänisaalis jäi 320,4 ääneen ja Juho Ojareen 159 ääneen.

Pitkäaikaiset vaikuttajat Pertti Salolainen ja Maria Perho valittiin kokoomuksen kunniajäseniksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Terveydentilaan perustuvasta syrjinnästä tulee työsuojeluviranomaiselle eniten valvontapyyntöjä

Entisen komentajan maksettava kärsimyskorvauksia kunnianloukkauksesta

Etelä-Suomen viljelykasvit ovat edellä aikataulusta, muualla on normivauhti

Karjalan lennoston ex-komentajalle sakkotuomio – myös Ilmavoimien silloiselle komentajalle sakot palvelusrikoksesta

Suomen väkiluku kasvoi alkuvuonna, väestönkasvua ylläpiti muutto ulkomailta

Uutisanalyysi: Vähennetäänkö vai lisätäänkö poliisikoulutusta? Hallituksella ja Polamkin rehtorilla asiasta eri näkemys

Kompostointitarkastuksessa tsekataan, että kaikki on kunnossa – katso video

Vajaat työtunnit lisääntyneet varsinkin kaupan alalla – PAMin uusi puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen: "Osa-aikatyötä tarvitaan, mutta ei näin paljon kuin nyt tehdään"

Helsingin Sanomien selvitys: Google on Brysselin ahkerin lobbaaja

Kittilän kunnanvaltuusto jätti kaikki nimitykset odottamaan oikeuden päätöksiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.