Hälyttävä tutkimustulos: Joka toisella ekaluokkalaisella esiintyy kipuja viikoittain

Purentaelimistön toimintahäiriöt ja niihin liittyvät kivut sekä muualla elimistössä esiintyvät kivut ovat yleisiä jo alakouluikäisillä lapsilla, osoitti Itä-Suomen yliopistossa tarkastettava erikoishammaslääkäri Anu Vierolan väitöstutkimus. Vierola työskentelee yksityishammaslääkärinä Iisalmessa.

Tutkimuksen mukaan joka toisella ekaluokkalaisella esiintyy kipuja viikoittain. Yleisimpiä kiputiloja ovat päänsärky ja alaraajakivut. Elämäntavoilla on merkitystä, sillä huonokuntoisilla ja vähän liikkuvilla kipuja oli enemmän. Lisäksi huono unen laatu, pääaterioiden väliin jättäminen ja unenaikainen hampaiden narskuttelu olivat yhteydessä useammin esiintyviin aamupäänsärkyihin. Tutkimus osoitti myös, että selkäkipua, päänsärkyä ja niskahartiaseudun kosketusarkuutta oli selvästi enemmän lapsilla, joilla esiintyi purentaelimistön toimintahäiriöitä.

Väitöstutkimus tehtiin Itä-Suomen yliopistossa osana biolääketieteen yksikön Lasten liikunta ja ravitsemus - tutkimusta. Tutkimukseen osallistui 512 iältään 6–8-vuotiasta Kuopiossa vuosina 2007–2009 ensimmäisen luokan aloittanutta lasta.

Tulokset auttavat paremmin tunnistamaan lapset, joilla on riski saada kipuja ja puuttumaan kivun syihin mahdollisimman varhain kroonisten kiputilojen ehkäisemiseksi. Tutkimustulosten perusteella on myös suositeltavaa sisällyttää hammaslääkärin tekemään tarkastukseen purentaelimistön toimintahäiriöiden tutkimus jo lapsilla.

Erikoishammaslääkäri Anu Vierolan fysiologian ja hammaslääketieteen alan väitöskirja tarkastetaan perjantaina 15.12.2017 Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.