Hälytysajossa ollut poliisi kolaroi risteyksessä – syyllistyi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen mutta ei saanut rangaistusta

Hälytysajossa kolarin ajanut poliisimies syyllistyi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi torstaina antamassaan tuomiossa. Oikeus ei kuitenkaan määrännyt miehelle rangaistusta.

Kyse oli tapahtumista Espoossa Kehä II:lla viime vuoden helmikuussa. Poliisipartio sai kiireellisen hälytystehtävän huoltoasemalle, jonka pihassa kaksi päihtynyttä miestä oli nousemassa autoon. Partio lähti tehtävälle ääni- ja valomerkit päällä muuta liikennettä ohitellen.

Kolari sattui Kehä II:n ja Karapellontien risteyksessä. Poliisimies ajoi risteyksessä punaisia päin ja törmäsi yli sadan kilometrin tuntivauhdissa oikealta tulleeseen henkilöautoon, jossa oli kaksi ihmistä. Sen jälkeen poliisiauto ajautui vielä vastaantulevien kaistalle ja osui kuorma-autoon, jossa oli yksi ihminen.

Syyttäjän mukaan henkilöautossa olleet kaksi ihmistä saivat muun muassa useita murtumia ja kaikki kolme ajoneuvoa vaurioituivat.

Henkilöauton kuljettaja ei nähnyt poliisiautoa

Syyttäjä haki poliisimiehelle tuomiota törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Syyttäjän mukaan mies ei ollut noudattanut tarpeellista erityistä varovaisuutta poiketessaan liikennesäännöistä eikä ollut sovittanut ajonopeuttaan sellaiseksi, että pystyi edelleen säilyttämään ajoneuvon hallinnan.

Poliisimies kiisti syytteen sekä syyttäjän väitteen, että auto ei olisi ollut hänen hallinnassaan. Mies kertoi työskennelleensä poliisissa yli 20 vuotta ja ajaneensa hälytysajoa lähes joka päivä ilman yhtäkään kolaria.

Mies kertoi nähneensä oikealta tulleen auton. Hänen mukaansa auto lähti kuitenkin risteyksestä liikkeelle niin hitaasti, että hän luuli kuljettajan havainneen poliisiauton. Toisen auton kuljettaja taasen kertoi, ettei ollut huomannut poliisiautoa ollenkaan.

Oikeus: Poliisi ei noudattanut tarpeellista varovaisuutta

Käräjäoikeuden mukaan jutussa oli riidatonta, että partion saama tehtävä oli kiireellisyydeltään sellainen, että hälytysajoneuvon kuljettaja sai poiketa liikennesäännöistä. Poliisilla oli siis sinänsä oikeus ylittää suurin sallittu nopeus sekä ajaa punaisia päin.

Oikeuden mukaan poliisimies ei kuitenkaan ollut noudattanut tarpeellista varovaisuutta risteysalueelle ajaessaan. Toisaalta hän oli pyrkinyt olemaan varma siitä, että muut tienkäyttäjät havaitsivat hänen ajamansa poliisiauton, oikeus sanoi.

Oikeus katsoi miehen syyllistyneen vain perusmuotoiseen liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Se tuomitsi hänet myös tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeuden mukaan mies oli huolimattomuuttaan aiheuttanut virkatoimellaan suurempaa vahinkoa kuin tehtävän suorittamiseksi olisi ollut välttämätöntä.

Oikeuden mukaan miehen syyllisyys oli kuitenkin varsin vähäinen, kun otettiin huomioon onnettomuuden olosuhteet ja kokonaistilanne. Näin ollen oikeus katsoi, että hänet voidaan jättää tuomitsematta rangaistukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Lumeton talvi kuluttaa teitä, routakevät täyttä arpapeliä

Heikko talous pakottaa kriisikuntia kohti kuntaliitoksia – Honkajoella liitosselvitys alkaa todennäköisesti jo lähipäivinä ja Kyyjärvellä keväällä

Amiksissa aloittavista yhä useampi on vieraskielinen – Mikhail Kargapoloville, 32, suomen kielellä opiskelussa eniten työtä teettävät ammattisanasto ja murre

Sinitaivaan voinee bongata suuressa osassa maata

Oikeus päättää tänään United Brotherhoodin määräämisestä väliaikaiseen toimintakieltoon

Lobbauksen asiantuntija tyrmää poliittiset virkanimitykset – "Tarvitaan pätevää hallintoa, joka toimii virkavastuulla"

Muistio paljastaa: Tällä perusteella yhdenvertaisuusvaltuutettu Pimiä ohitti supo-johtaja Pelttarin

Poliisi ampui aseistautunutta miestä Suonenjoella – rikostaustainen mies riehui luvattoman aseen kanssa

Lapsensa murhasta epäillyn brittinaisen ja lapsen isän avioliitto päättyi reilua viikkoa ennen lapsen kuolemaa – nainen oli aiemmin hakenut lähestyskieltoa miestä vastaan

Puhemies Vanhanen: Valtakunnansyyttäjän pyyntö kansanedustajan syyttämiseksi on ainutlaatuinen eduskunnan historiassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.