Hän on Suomen rikkain Corolla-kuski: "Varakkuus helpottaa elämää"

Suomalaisilla rikkailla on huono maine. Kun mediassa tai kuppiloissa puhutaan suurituloisista, esiin nousee usein negatiivisia asioita: ahneutta, häikäilemättömyyttä, oman edun tavoittelua, kateutta. Monet kokevat, että rikkaat keskittyvät vain rikastumaan entisestään.

Rikkaat kaipaisivat puolestapuhujikseen Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtajana toimivan Hanna Nurmisen, 61, kaltaisia ihmisiä. Hän on omistanut elämänsä rahan haalimisen sijaan rahan jakamiselle. Nurminen siirsi vuonna 1988 kymmenien miljoonien arvoisen ennakkoperintönsä Koneen säätiölle, joka on jakanut pelkästään 2010-luvulla noin sata miljoonaa euroa tieteelle ja taiteelle.

– Olen etuoikeutettu. Minulla on mahdollisuus toteuttaa jokapäiväisessä työssäni niitä arvoja, jotka koen tärkeiksi, Nurminen sanoo.

Tuoreimpien verotietojen mukaan Nurminen tienasi 4,3 miljoonaa euroa vuonna 2015. Silti hän käyttäytyy Koneen säätiön omistamassa Saaren kartanon taiteilijaresidenssissä kuin tavallinen työntekijä, siivoaa toisten jälkiä ja tarjoilee ruokaa. Hänen autonsa on vuoden 1996 Toyota Corolla, osittain sähköyliherkkyyden takia.

– Varakkuus helpottaa elämää, sitä en voi kieltää, Nurminen sanoo.

Tärkeämpää raha on kuitenkin Koneen säätiölle. Sen toiminta jatkaa Nurmisen hänen isoisien näkemystä yhteiskunnallisesta vastuusta ja omastatunnosta. Pörssiyhtiö Koneen menestyksen ansiosta apurahojen määrä on moninkertaistunut. Vuonna 2000 säätiö jakoi noin 800 000 euroa, toissa vuonna yli 26 miljoonaa. Yksi säätiön kirjatuista tehtävistä on maailman parantaminen.

– Tuemme vapaata tiedettä ja taidetta, jotka ovat kasvatuksen ohella sivistyksen tärkeimmät peruspilarit, Nurminen sanoo.

Suvaitsevaisuuden lisäksi hän puhuu humanismista, tasa-arvosta, oikeudenmukaisuudesta ja ympäristön kunnioit­tamisesta. Konkreettisimmillaan arvot näkyvät siinä, mihin Koneen säätiö myöntää rahaa. Se on erikoistunut tukemaan marginaalista taidetta ja tutkimusta, esimerkiksi vähemmistökieliin tai alkuperäiskansoihin liittyen.

– Ajatuksena on, että marginaalista voi löytyä jotain laajemmin arvokasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.