Hätäkeskuspäivystäjiä koulutetaan lisää ensi vuonna - kaksikielinen kurssi aloittaa

Suomessa aletaan kouluttaa hätäkeskuspäivystäjiä ensi vuonna kahdella kurssilla yhden vuosittain aloittavan kurssin sijasta. Kaikkien Suomen hätäkeskuspäivystäjien koulutuksesta vastaa Pelastusopisto.

Sisäministeriö on varannut ensi vuodelle lisämäärärahaa opiskelijapaikkojen lisäykseen sekä toisen kurssin alueellistamiseen.

Alueellistaminen tarkoittaa sitä, että ensi vuoden kurssit järjestetään eri paikoissa. Tammikuussa Kuopiossa aloittaa opintonsa 16 opiskelijan kurssi. Elokuussa toiset 16 opiskelijaa aloittaa opintonsa kaksikielisellä kurssilla, joka pidettäisiin pääosin Vaasassa.

Muun muassa opetussuunnitelmasta ja opettajista vastaa kuitenkin edelleen Pelastusopisto.

Kaksikieliselle kurssille etsitään hakijoita

Jos kahden vuosittaisen koulutuksen tahti jatkuu, jatkossa molemmat kurssit pidetään todennäköisimmin Kuopiossa. Vaasan kurssin syynä on Suomessa ilmi tullut pula ruotsia osaavista hätäkeskuspäivystäjistä.

– Kahden kurssin mallin on myös tarkoitus tasata valmistuvien määrää. Tällä hetkellä 1,5 vuoden opinnoista valmistutaan joulukuussa, eivätkä kaikki pääse silloin heti töihin. Kuitenkin on todettu, että jos valmistumisesta kuluu aikaa työpaikan saantiin, töihin siirtyminen mutkistuu – Sen kynnys nousee, Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen sanoo.

– Tarkoitus on, että päivystäjiä valmistuisi tasaisempana virtana ja määrällisesti enemmän.

– Huolena on tosin, riittääkö kaksikieliselle kurssille riittävästi hakijoita.

Kurssi ei siis ole ruotsinkielinen, vaan sen valintakokeisiin tulee todennäköisesti karsivat osiot sekä suomen että ruotsin kielen taidosta.

– Osa kurssin opinnoista eli simulaattoriopetus pidetään jatkossakin Kuopiossa. Opettajia pystymme siirtämään, mutta hätäkeskussimulaattoria emme. Alueellisten kurssien puitteet eivät siis tule olemaan yksi yhteen samat kuin oppimisympäristö on Pelastusopistolla.

– Edelleen hätäkeskuspäivystäjät suorittavat opinnoissaan tietyn jakson myös Tampereella Poliisiammattikorkeakoulussa, mutta Vaasan kurssin kohdalla osia siitäkin voidaan siirtää Vaasaan.

– Opetussuunnitelma on valmisteltu uuteen kuosiin, mutta kokonaisuus ei ole helppo toteuttaa, vaan esimerkiksi opettajien käyttö on mietittävä tarkkaan. Kun opettajiamme on Vaasassa, he todella ovat siellä eivätkä käytössä Pelastusopistolla.

Hätäkeskuspäivystäjiä kouluttaa kuusi opettajaa, jotka ovat täysipäiväisesti hätäkeskustoiminnan kouluttajia. Lisäksi alan opintoihin kuuluu kuitenkin opetusta myös muilta opettajilta kuten ensihoidosta, pelastustoimesta ja yleisistä aineista.

Hätäkeskuspäivystäjien koulutus täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Kursseja on aloitettu vuodesta 1997 alkaen 30 kappaletta.

Niiltä on valmistunut tähän mennessä 626 hätäkeskuspäivystäjää. Seuraava päivystäjäkurssi valmistuu joulukuussa.

Muitakin koulutuksia

Pelastusopiston koulutuksissa on käynnissä muitakin uudistuksia.

Palopäällystön koulutus alkoi tänä vuonna Pelastusopiston ja Poliisiammattikorkeakoulun yhteistyönä, kun yhteistyö Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa päättyi.

– Hakijoita oli hyvin ja saimme hyvän kurssin. Siirtymävaihe on edennyt paremmin kuin uskalsin odottaa, Parviainen sanoo.

Vuonna 2019 Pelastusopistolle tulee vastuu sopimuspalokuntalaisten oppimateriaalista ja kouluttajakoulutuksista.

– Muutos on hyvä, sillä jatkossa tiedämme, mitä ammattilaisten koulutukseen kuuluu ja mitä sopimuspalokuntalaisten koulutukseen. Opinnot on silloin helppo saada synkronoitua keskenään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hätäkeskuspäivystäjä voi pelastaa henkiä jo oikeilla kysymyksillä