Höyrypunk on muutakin kuin messinkiä, pitsiä ja korsetteja

Kun steampunk-kirjailijoina tunnetut Magdalena Hai ja Hanna " Morre " Matilainen sunnuntaina saapuivat Kuopion Kirjakantin esiintyjiksi, yleisön joukossa istui niin 1940-luvun lapseksi esittäytynyt Erkki Savolainen kuin 20-vuotias Minna Leinonen.

Ikähaitari kuvaa sitä, että tieteiskirjallisuuden suuntauksena höyrypunk puree monenikäisiin.

– Meitä inspiroi 1800-luvun teollinen vallankumous höyrykoneineen, mutta myös ajanjakson yltiöpäis-romanttinen tulevaisuudenusko. Silloin luotiin perusta modernille ajalle, Hai selvitti.

– Hurahdin tähän genreen jo ennen kuin edes tiesin siitä. Joku sitten tokaisi minulle asuni perusteella, että olen steampunkkari. Menin siitä nettiin ja huomasin, että minua aina kiinnostaneet viktoriaaninen tyyli ja fantasiakirjallisuus liittyvätkin tiettyyn alakulttuuriin.

Hain mukaan rooli- ja tietokonepeleistä syttyneille ja esimerkiksi goottityyliin pukeutuville höyrypunk on tuttu etenkin esteettisenä ilmiönä.

– Itse valmistin historiallisia pukuja jo ennen kuin aloin kirjoittaa. Olin lukenut lapsena esimerkiksi Jules Vernen kirjoja. Seikkailuvetoinen kirjallisuus hulluine keksijöineen inspiroi edelleen.

Kirjabloggarina tunnetun Matilaisen mukaan steampunkin kylkiäisenä syntyy koko ajan uusia trendejä.

– Nyt on tulossa rillumarei-punk, joka ammentaa suomalaisesta rillumareiperinteestä.

 

Aiheesta lisää maanantain Savon Sanomissa.