HS: Finnairin kone joutui ohjuksen maalitauluksi vuonna 1987

Tieto lentokonetta uhkaavasta ohjuksesta ei jäisi nyt pimentoon. Liikenteen turvallisuusviraston Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu kertoo Helsingin Sanomissa, että miehistö raportoisi siitä heti.

- Todennäköisesti sekä yhtiö että viranomaiset tietäisivät asiasta ennen koneen laskeutumista.

Jos ohjus olisi iskemässä, sitä ei pystyttäisi teknisillä laitteilla välttämään. Liikennekoneissa ei ole Hentun mukaan tekniikkaa, joka ilmoittaisi ohjuksesta. Nopeat käännöksetkään eivät ole mahdollisia.

Helsingin Sanomien mukaan Finnairin kone joutui ohjuksen maalitauluksi Pohjoisnavalla vuonna 1987, kun se oli palaamassa Tokiosta Helsinkiin. Virallista raporttia tästä ei tehty. Lehti haastatteli muun muassa koneen lentäjiä.

Lehden mukaan ohjus oli tulossa konetta kohti, kunnes Huippuvuoriin kuuluvan Edgeöyan saaren kohdilla se räjähti tai räjäytettiin. Lehden mukaan ohjus olisi osunut koneeseen vain parikymmentä sekuntia myöhemmin.

Lentäjät arvelevat lehdessä, että ohjus oli joko karannut laukaisijoilta tai sitten konetta käytettiin harjoitusmaalina.

Lentäjien mukaan ohjus oli selvästi lukittu kohteeseen. Perämiehenä tuolloin toiminut Markku Soininen arvioi, että ohjus oli lähtenyt Neuvostoliitosta.