HS: Kreikka-salailu ihmetyttää oikeusoppineita

Oikeustieteilijät kritisoivat valtiovarainministeriön vastausta Helsingin Sanomien asiakirjapyyntöön Kreikan ja Suomen vakuusjärjestelyistä. Lehden saama kirjallinen vastaus ei Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään mielestä täytä julkisuuslain vaateita. Lain mukaan viranomaisten asiakirjat ovat julkisia, jos laissa ei toisin säädetä.

- Ministeriö on perustellut päätöstään asian luonteella, valtion edulla ja Kreikan vaatimuksilla. Yksikään näistä ei ole julkisuuslain tuntema peruste asiakirjojen salaamiselle, Mäenpää sanoo. Samalla linjalla on Turun yliopiston hallinto-oikeuden professori Heikki Kulla.

Muun muassa Helsingin Sanomat pyysi helmikuussa Suomen ja kreikkalaisten liikepankkien vakuussopimusta. Lisäksi lehti pyysi Kreikan valtiovarainministerin Evangelos Venizelosin ja Suomen valtiovarainministerin Jutta Urpilaisen allekirjoittamaa asiakirjaa.

Myös STT on pyytänyt asiakirjoja valtiovarainministeriöltä.

Pääministeri Jyrki Kataisen mukaan sopimuksen julkistaminen sopisi Suomen hallitukselle, mutta asiasta on sovittu toisin kreikkalaispankkien kanssa.