HS: Maksa-arvoja mitattu Suomessa vuosia väärin - "Uusi hiljainen kansantauti"

Maksa-arvoja on mitattu Suomessa noin kymmenen vuotta väärillä viitearvoilla, uutisoi Helsingin Sanomat.

Aikaisemmin esimerkiksi lihavuuden aiheuttamia maksavaurioita ei aina havaittu, sillä maksatutkimusten viitearvot oli asetettu Suomessa liian korkealle. Nyt niitä on pääsääntöisesti korjattu alemmaksi.

Lehden mukaan asia kävi ilmi muun muassa Joanna Danielssonin väitöstutkimuksesta, jonka aineistona oli 25 000 tutkimushenkilöä kattava Finriski-materiaali.

Lisäksi lehden haastattelema professori Onni Niemelä ennustaa, että maksasairaudet voivat nousta Suomessa vielä kansantaudin asemaan, kun lääketiede oppii tunnistamaan niitä entistä tarkemmin.

Maksan rasvoittuminen on Niemelän mukaan ”hiljainen kansantauti”. Sen toteaminen on kuitenkin nyt helpompaa kuin ennen, sillä maksan viitearvoja on korjattu entistä tiukemmiksi.

Poikkeavat maksa-arvot on totuttu yhdistämään liialliseen alkoholin käyttöön. Tulevaisuudessa ne kertovat kuitenkin yhä useammin juuri lihavuuden vaikutuksista elimistöön.

– Ylipainon vaikutus maksa-arvoihin on tunnistettu huonosti, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa se on noussut vahvasti esille. Saattaa olla, että lihavuus on tavallisin syy maksan ylimääräiseen rasvoittumiseen, Niemelä sanoo lehdelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.