HS: Trump ja Putin tapaavat presidentinlinnassa

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin on määrä tavata presidentti Sauli Niinistö presidentinlinnassa ennen keskusteluita Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa 16. heinäkuuta, kertoo Helsingin Sanomat. Trumpin ja Putinin kokouspaikkaa ei ole vielä vahvistettu. Trumpin odotetaan saapuvan Helsinkiin edellispäivänä.

Amerikkalaisen CBS-kanavan toimittajan Mark Knollerin mukaan Trumpilla ja Putinilla olisi kahdenkeskinen tapaaminen ja sen jälkeen laajempi tapaaminen valtuuskuntien kanssa.

Knoller tviittaa, että Trumpin on määrä keskustella Putinin kanssa Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin ja Venäjän toimista Ukrainassa sekä Syyriassa.

Ulkoministeriö ja Tasavallan presidentin kanslia eivät kommentoineet torstai-iltana tapaamispaikkaan liittyviä tietoja. Myöskään Yhdysvaltojen Suomen-suurlähetystö ei vahvista tapaamispaikkaa, kertoo lähetystön kulttuuri- ja lehdistöosaston päällikkö T.J. Grubisha STT:lle.

Trump haluaa historiallista painoa 

Uutiskanava CNN:n mukaan Trump on kertonut tapaamisen suunnittelijoille haluavansa "monumentaaliselta" tuntuvan tapahtuman, joka muistuttaa tyyliltään Yhdysvaltain ja Venäjän johtajien aiempia huippukokouksia. CNN:n lähteiden mukaan Helsinki valikoitui tapaamispaikaksi osin siksi, että se antaa tapaamiselle historiallista painoa.

Trumpin arvostelijat ovat olleet huolissaan siitä, että hän haluaa tavata Putinin kahden kesken. Jälkikäteen voi olla vaikea todentaa, mitä on puhuttu.

Trump halusi tavata myös Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ensin kahden kesken niin, että paikalla olivat heidän lisäkseen vain tulkit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuopiolaispanimo neuvoo Trumpia ja Putinia etiketissä – "Auttava käsi maailmanrauhalle"