HS:n selvitys: Turvapaikanhakijoiden oikeusavussa yhä vakavia ongelmia

Helsingin Sanomien selvityksen perusteella turvapaikanhakijoiden oikeusavussa on yhä vakavia ongelmia. Lehden mukaan osa yksityisistä lakimiehistä käytännössä huijaa turvapaikanhakijoita. HS:n tietojen perusteella he pyrkivät haalimaan mahdollisimman paljon asiakkaita, vaikkei tapauksia ehditä hoitaa kunnolla.

Lehti kertoo, että useiden asiantuntijoiden mukaan ongelma on kärjistynyt sen jälkeen, kun viime syyskuussa voimaan tullut hallituksen oikeusapu-uudistus heikensi turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa ja mahdollisti lakimiehille helpon rahastamisen. Uudistuksen myötä turvapaikka-asioita hoitavat nyt myös entistä useammin kokemattomat julkiset oikeusavustajat, HS kertoo.

Lehti antaa kuvauksia siitä, miten eri lakimiehet ovat käyttäytyneet turvapaikanhakijoiden kanssa. Esimerkiksi yhden kuvauksen mukaan lakimies esiintyi päihtyneenä ja aggressiivisesti turvapaikkapuhuttelussa ja poistui välillä oksentamaan. Toinen lakimies oli puolestaan vastaamatta asiakkaan soittoihin tai sähköposteihin ja laati valituksia antamatta minkäänlaista tietoa asiasta asiakkaalle itselleen. Kolmannessa esimerkissä lehti kertoo, että lakimies valehteli tuomioistuimelle asiakkaan tilanteesta.

HS kertoo, että sillä on tiedossa ainakin toistakymmentä tapausta, joissa lakimiehen toiminta on vaarantanut hakijan oikeusturvan.

Oikeusturva-ongelmat lisäävät lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan riskiä, että Suomi rikkoo joidenkin hakijoiden kohdalla ehdotonta palautuskieltoa.

HS ei tavoittanut oikeusministeri Antti Häkkästä (kok.) kommentoimaan tilannetta. Lehden mukaan ministeriö harkitsee selvitystä oikeusapu-uudistuksen vaikutuksista.