HS:n vaalikoneen perusteella lähes kaikissa puolueissa otettu askel vasemmalle

Miltei kaikissa Suomen eduskuntapuolueissa ehdokkaat ovat ottaneet askeleen vasemmalle verrattuna edellisiin eduskuntavaaleihin, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Asia käy ilmi lehden vaalikoneeseen osallistuneiden yli 1  700 eduskuntavaaliehdokkaan vastauksista.

Tee Savon Sanomien vaalikone tästä.

Lehden analyysissa puolueet asetettiin arvokartalle samoilla kahdeksalla vaalikoneen kysymyksellä kuin neljä vuotta sitten. Kysymyksistä neljä määrittää paikan vasemmisto-oikeisto-akselilla ja neljä konservatiivi-liberaali-akselilla.

Analyysin perusteella etenkin keskustan ja RKP:n ehdokkaat ovat nyt lähempänä poliittisen kentän vasenta laitaa kuin neljä vuotta sitten.

Siirtymää vasemmalle selittää erityisesti se, että suhtautuminen yksityistämiseen ja menoleikkauksiin on kielteisempää kuin neljä vuotta sitten.

Valtio-opin yliopistonlehtori Tuomas Ylä-Anttila Helsingin yliopistosta arvioi siirtymän vasemmalle johtuvan siitä, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) harjoittama politiikka on saanut osakseen paljon kritiikkiä.

Vain perussuomalaiset eivät ole liikkuneet viime vaalien jälkeen arvokartalla vasemmalle. Sen sijaan se on ainoana puolueena liikahtanut entistä konservatiivisempaan suuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.