Haapala ei voinut olla tietämätön Valviran ohjeesta

Ravintolayrittäjien ja Pohjois-Savon poliisin komisarion Jyrki Haapalan tapaus sai keskiviikkona uusia käänteitä. Haapalan toimista sunnuntain vastaisena yönä on aloitettu esitutkinta.

–Se ei vielä tarkoita mitään, korostaa tutkinnanjohtajana toimiva kihlakunnansyyttäjä Olli Sulkonen Salpausselän syyttäjänviraston Lahden palvelutoimistosta.

Osa Pohjois-Savon ravintoloista joutui sulkemaan ovensa tuntia aiemmin kuin oli tarpeen, koska yleisjohtajana toiminut Haapala määräsi niin. Häntä ja muita tapaukseen liittyviä henkilöitä kuulustellaan marraskuussa.

 

Kun Itä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Pohjois-Savon poliisilta lausuntoa ravintolan jatkoaikalupahakemukseen, lausunnon antaa Haapala. Luvan myöntää avi. Haapala toimii ylipäätään poliisin yhteyshenkilönä avin suuntaan, kun kyse on alkoholiluvista ja -valvonnasta.

Pohjois-Savon poliisilaitoksen apulaispäällikkö Seppo Korhonen ei kommentoi, voiko Haapala jatkaa edellä mainituissa tehtävissään, vaikka esitutkinta ei johtaisi mihinkään.

 

Varkautelaisen ravintolayrittäjän Harri Kauhasen mielestä Haapala ei voi olla tätä taustaa vasten tietämätön Valviran ohjeistuksesta. Ohjeistus on ollut käytössä vuosia.

–Miksi viranomainen valehtelee? hän ihmettelee.

Tällä Kauhanen viittaa Haapalan kommentteihin tiistain Savon Sanomissa. Haapala sanoi, ettei hänellä ollut tietoa Valviran ohjeistuksesta, jonka mukaan ravintolat saavat ”lisätunnin” talviaikaan siirtymisen vuoksi.

Poliisipartio kävi sunnuntain vastaisena yönä myös Kauhasen viihderavintola Rammarissa. Partio kertoi Pohjois-Savon poliisin yleisjohtajana toimineen Haapalan määräyksestä.

–Sanoin, että baareja ei suljeta.

Kun Kauhanen lähti antamaan samoja ohjeita toiseen jatkoaikaravintolaansa Z-Oneen, Haapala soitti. Kello oli noin 3.20.

–Haapala sanoi, että he ovat sulkeneet ravintolat myös Kuopiossa. Hänen mukaansa kellojen siirto on aikaisempina vuosina tapahtunut kolmesta kahteen, ei neljästä kolmeen.

–Sanoin, ettei pidä paikkaansa. Olin hetken itsekin ymmälläni, mutta varmistin asian vielä netistä.

Kauhanen etsi käsiinsä Valviran ohjeistuksen ja luki sen puhelimessa ääneen Haapalalle.

–Haapala kysyi, vastustanko hänen määräystään sulkea baari. Vastasin ”kyllä”.

 

Kauhanen muistutti Haapalaa puhelimessa 2–3 vuoden takaisesta kohtaamisesta, jolloin komisario oli käynyt valomerkin jälkeen antamassa käskyn sulkea baari. Myös tuolloin oltiin siirtymässä talviaikaan.

–Haapala sanoi tuolloin, että ”Herrat sitä pitää ravintolaa auki silloin, kun huvittaa”.

–Näytin jo silloin toimistossamme kyseistä Valviran pykälää Haapalalle. Hän luki sen ja ilmoitti kenttäjohtajan roolissa koko Pohjois-Savoon, että ravintoloita ei tarvitse sulkea.

Sunnuntaiaamuyöllä, kuultuaan Haapalalta että baarit on suljettu Kuopiossa, Kauhanen totesi:

–Siinä asiassa teit tosi pahan virheen.

Haapala myöntää käyneensä puhelinkeskustelun Kauhasen kanssa, mutta ei halua kommentoida asiaa millään tavalla. Facebook-sivuillaan hän toteaa:

–Ompas tullut puukkoja kylkeen, selkään ja mahaan, mutta onneksi tämä ukko on sen verran kovaksi keitetty, etteivät tylsät puukot uppoa. Kun itse tietää miten asiat ovat todellisuudessa tapahtuneet, kestää nahka vielä paljon pistoja eikä kroppa horju ja se on hyvässä kunnossa!

Komisariolta väärä päätös

Ei yksittäinen virkamies voi tehdä tällaisia päätöksiä

Poliisin toimista saatetaan käynnistää esitutkinta

Poliisi määräsi yökerhot kiinni etuajassa