Haavoittuneen suden jahti jatkuu sunnuntaina

Jahtimiehet hakivat lauantaina myöhään iltapäivällä haavoittunutta sutta Koirakoskella Sonkajärvellä. Etsintä lopetettiin, kun tuli pimeää. Passissa ollut erämies ampui päivällä eläintä, mutta osuma ei ollut kuolettava. Toista nähtyä hukkaa ei yritetty ampua.

Metsästyksen johtaja, kuopiolainen Risto Mustonen kertoi alkuillasta, että jahti jatkuu.

– Aloitamme aamulla sunnuntaina. Tiedämme alueen. Eläin jää nyt yöksi makuukselle, kun etsintä päättyy, hän selvitti.

Ennen kuin ilta pimeni, miehet ajoivat sutta jalan samaan aikaan, kun uusia passiketjuja sijoitettiin maastoon. Asikkalan mäen seutu oli etsintäalueena.

Jahtiporukalla on pari koiraa, jotka on tarkoitettu jopa karhunmetsästykseen, mutta niitä ei laskettu irti, koska alueella on useita susia, jotka voisivat tappaa koirat.

Pakkasta ei ollut liikaa. Alueella on eläimiä, erään metsäautotien poikki menivät vanhat ilveksen tai ahman jäljet. Jäätyneet suot ja purot sekä vähäinen lumi helpottavat susien liikkumista. Autot ja kännykän paikantimet avittavat metsästäjiä.

– Terve susi voi liikkua yössä esimerkiksi 25 kilometriä, Mustonen arvioi aiemmin päivällä.

Sudenmetsästys alkoi lauantaina aamulla Ylä-Savossa. Riistakeskus myönsi Pohjois-Savoon seitsemän kannanhoidollista kaatolupaa. Sonkajärven, Varpaisjärven ja Rautavaaran alueella tavoitteena on ampua neljä sutta. Kiuruveden ja Vieremän laumoista halutaan kaataa kolme.

Susia oli seurattu jälkihavaintojen perustella jo viikkoja. Lauantaina neljän aikoihin aamuyöllä eräät metsästäjät etsivät eläinten olinpaikkoja. Koska Varpaisjärven sudet olivat poistuneet sallitulta pyyntialueelta, metsästäjät keskittyivät Sonkajärven susiin. Sonkajärven Nurmijoella metsästäjät saartoivat aamukymmeneen mennessä neljän suden lauman. Lauma on tappanut koiria ja hirviä.

Siilinjärveläinen Risto Partanen oli menettänyt aiemmin toisen metsästyskoiransa.

– Sudet tappoivat sen, hän harmitteli.

Pyynnin halutaan kohdistuvan haittaa tai vahinkoa aiheuttaneisiin nuoriin susiin. Metsästykseen saa osallistua kerrallaan enintään 50 metsästäjää susireviirillä.

– Suurin osa metsästysalueestamme on valtion ja firmojen maita, Mustonen kertoo.

Luonnonsuojelijat väittävät, että susia ohjataan haaskoilla ja kelkoilla kohti asutusta, jotta saataisiin pihahavaintoja ja kaatolupia.

Mustonen ei tunne asiasta.

– Täällä ei ole ollut sellaista meininkiä. Enkä ole kuullut Pohjois-Karjalastakaan, hän huomauttaa.

Metsästäjät ja muutkin koiraihmiset vieroksuja luontokuvaajia, jotka houkuttelevat eläimiä haaskojen avulla. Kun sudet rupeavat viihtymään haaskojen luona, seudun koiratkin ovat helposti vaarassa.

– Täällä ei tykätä kuvauspaikoista, mutta eihän niitä saa pois, jos ne ovat yksityisten mailla, Mustonen sanoo.

Lauantaina alkoi toinen kokeiluvuosi suden kannanhoidollisessa metsästyksessä. Suomen riistakeskus myönsi 46 poikkeuslupaa suden kaatoon. Metsästysaikaa on 21. helmikuuta saakka. Luvista valitettiin, mutta täytäntöönpanoja ei kielletty.

Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyi viime vuoden tammikuussa uudistetun susikannan hoitosuunnitelman, jossa esitettiin kaksivuotista kokeilua suden kannanhoidolliseen metsästykseen. Viime vuonna kannanhoidollisilla poikkeusluvilla kaadettiin 17 sutta.

Metsästäjät etsivät haavoittunutta sutta

Susijahti alkoi Sonkajärvellä – yksi lauma saarrettu