Haitallista kemikaalia valui maahan 800 litraa Kuopiossa: ei pitäisi päästää ympäristöön, kerääminen hankalaa

Haitallista kemikaalia valui maahan Kuopiossa Kumpusaarentiellä varhain tiistaiaamuna. Hätäkeskus sai tiedon onnettomuudesta aamulla ennen kuutta, kun kolme ihmistä oli haistanut kemikaalin hajun.

Pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Petteri Lintunen kertoo, että kyseessä on hiilivetyliuotin. Auton kyydissä perävaunussa ollut noin 800 litran muovikontti oli hajonnut ja sen sisältö oli valunut lastausalueella maahan.

– Se on tällaista öljypohjaista, voimakkaasti tuoksuvaa ainetta, joka liukenee huonosti veteen, Lintunen kertoo.

Lintusen mukaan aine haihtuu hitaasti ja pelastuslaitos pyrkii estämään, ettei sitä pääsisi luontoon. Aine ei ole yhtä haitallista kuin esimerkiksi bensiini, mutta sen käyttöturvallisuustiedotteen mukaan sitä ei pitäisi päästää ympäristöön.

Maahan valuneen hiilivetyliuottimen kerääminen on kuitenkin hankalaa. Lintusen mukaan aineen valumista pyritään patoamaan niin, että se valuisi lammikoihin, jotka puolestaan saataisiin otettua imuautolla talteen. Osa muovikonttiin jääneestä aineesta on saatu kerättyä Lintusen mukaan astioihin.

Kontin rikkoutumisen syy on Lintusen mukaan mekaaninen vaurio. Konttiin on kuljetuksen yhteydessä tunkeutunut rautatanko. Tarkempaa syytä ei ole vielä selvitetty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.