Hakkarainen oikeudenkäynnistä: "Noitavaino, pelleilyä" - tuomio tulee myöhemmin tänään

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps.) on vedonnut tietämättömyyteensä oikeudenkäynnissä, jossa häntä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Hakkarainen on kiistänyt syytteen. Oikeudenkäynnissä Keski-Suomen käräjäoikeudessa Hakkaraisen avustaja sanoi, ettei Hakkarainen tiennyt, että tällaista lainkohtaa on edes olemassa.

– Hän ei olisi kirjoittanut tällaista, jos olisi tiennyt syyllistyvänsä rikokseen. Hän ei ole menetellyt tahallisesti, Hakkaraisen avustaja Antti Kauronen sanoi.

Kauronen vetosi myös Hakkaraisen duunaritaustaan.

– Hakkarainenhan on sahamies. Eduskunnassa on paljon yliopistollisen loppututkinnon suorittaneita henkilöiltä, ja on ihan eri asia, jos he lausuvat jotain. Hakkarainen edustaa äänestäjiään ja tulkitsee heidän tuntojaan.

"Tympääntynyt" Hakkarainen ei halunnut puhua 

Syytteessä on kyse Hakkaraisen Facebook-kirjoituksesta, jossa hän lausui muun muassa, että "kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja". Hän kirjoitti päivityksensä heinäkuussa Nizzan terrori-iskun jälkeen.

Hakkarainen oli käsittelyssä läsnä, mutta ei halunnut tulla henkilökohtaisesti kuulluksi. Kaurosen mukaan Hakkarainen on ”tympääntynyt koko oikeudenkäyntiin”.

Ennen käsittelyn alkamista Hakkarainen sanoi toimittajille, että oikeudenkäynnissä on kyse noitavainosta ja pelleilystä.

Puolustuksen mukaan Facebook-kirjoituksen alkuperä on sanomalehti Financial Times.

– Hakkarainen ei ole varsinainen kielimies, mutta ymmärtää kyllä englantia. Hän on lukenut tällaisen käännöksen ja hiukan värittänyt sitä. Hakkarainen myöntää, että ylilyöntiä on tapahtunut, ja hän katuu sitä, Kauronen sanoi.

Hakkaraisen puolustuksen mukaan terrorismista ja islamista puhumista ylipäänsä hyssytellään ja virkamiehet varovat puhumasta islamistisia ryhmiä ja heidän mahdollisia tekojaan vastaan. Kauronen viittasi myös Saksan liittokanslerin Angela Merkelin uudenvuodenpuheeseen.

– Merkel sanoi puheessaan, että vuosi 2016 oli vaikea ja vaikein asia oli islamilaisten äärijärjestöjen terrori. Siis Merkel sanoo näin, ja Hakkarainen vähän värittäen joutuu syytteeseen.

Syyttäjä ei usko tietämättömyyteen 

Syyttäjä vaatii Hakkaraiselle sakkorangaistusta. Syyttäjä ei pidä uskottavana, että tämä olisi ollut lainkohdasta tietämätön.

– Tuli hieman yllätyksenä, että hän ei olisi tiennyt lainkohdasta lainkaan ottaen huomioon hänen kansanedustajan asemansa sekä Halla-ahon jutun, josta on korkeimman oikeuden ratkaisu ja joka oli laajasti julkisuudessa jo ennen tätä kirjoitusta, kihlakunnansyyttäjä Janne Kangas sanoi.

Hakkaraisen puoluetoverilla Jussi Halla-aholla on vuodelta 2012 korkeimman oikeuden tuomio uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syyttäjän mukaan Hakkaraisen kirjoitusta tulee tulkita sanamuodon mukaisesti eikä sillä perusteella, mitä selityksiä siitä jälkeenpäin annetaan.

– Kirjoitus kohdistuu ihmisiin heidän uskontonsa perusteella. Kun vaaditaan muslimeita pois maasta ja siihen yhdistetään terrorismisiteet, silloin kysymys ei ole kritiikistä terrorismia tai uskontoa kohtaan. Siinä yhdistetään terrorismi kaikkien muslimien ominaisuudeksi, syyttäjä Kangas sanoi.

Tuomio julistetaan myöhemmin tänään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Munuaissairauden takia hoidossa olevien määrä kasvanut – kehittynyt hoito on vähentänyt kuoleman riskiä

Supermummi-Paula valloitti etelänavan – vain kahdeksan kuukautta aiemmin hän seisoi Mount Everestin huipulla

Nuorisosäätiö vaatii entisiltä hallituksen jäseniltä jopa miljoonien korvauksia –  tuhansien nuorten tulevaisuus säätiön asunnoissa on edelleen vaakalaudalla

Hoitoalan opinnot eivät houkuta nuoria entiseen tapaan – sairaanhoitajaksi opiskeleva Otto Hyvärinen, 24, on kuitenkin tyytyväinen valintaansa: "Teen tärkeää työtä"

Etelä-Suomen teillä paikoin liukasta – selkeä sää toi pakkasia

HS-gallup: Puolueiden kannatus näyttää vakiintuneen, perussuomalaiset edelleen ykkösenä

Pikkulasten vanhemmat ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin muut samanikäiset – mediasta välittyy usein hyvin raskas kuva pikkulapsiperheiden arjesta, arvioi tutkija

Kotkien piinaama valkohäntäpeura pelastui jäiltä ilmatyynyaluksen kyydissä Lappajärvellä

EU-puheenjohtajuus maksoi Suomelle lähes 80 miljoonaa – kokouksissa ei annettu perinteisiä tavaralahjoja, vaan kompensoitiin lentopäästöjä

Saimaan jää- ja lumitilanne heikoin vuosikymmeniin – toivo norppien auttamisesta elää yhä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.