Halla-aho Kultarannassa: Eivät kansallismieliset katoa odottelemalla mihinkään

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan kansallismielisten puolueiden nousu Euroopassa ja maailmalla on luultua pysyvämpi ilmiö. Kultaranta-keskusteluissa esiintyneen Halla-ahon mukaan nykyään ajatellaan virheellisesti, että kyseessä on vain poikkeama normaalista kehityksestä, joka poistuu kunhan tarpeeksi monet vaalit odotellaan.

Halla-ahon mukaan poliittinen päätöksenteko on vaarassa muuttua entistä vaikeammaksi, jos nykyistä ajattelutapaa ei muuteta. Hän myös arvosteli epätervettä vastakkainasettelua, jossa osa vaaleissa valituista poliittisista päättäjistä ja sitä kautta myös heidän äänestäjäkuntansa demonisoidaan.

–  Pitäisi muistaa, että tässä ei käydä mitään hyvän ja pimeyden voimien välistä kamppailua, ikään kuin tietty osa äänestäjistä haluaisi hajottaa kaiken, Halla-aho sanoi.

Suuret ongelmat vaativat kansainvälistä yhteistyötä

Keskusteluun presidentin kesäasunnolla osallistunut pääministeri Antti Rinne (sd.) ei sanonut pitävänsä mahdottomana, että kielteisellä tavalla kansallismielisten puolueiden nousu olisi pysyvämpi ilmiö. Hän kuitenkin korosti nykyhetken suurten ongelmien, kuten ilmastonmuutoksen torjumisen ja Afrikan tilanteen, edellyttävän kansainvälistä yhteistyötä ja vahvaa Euroopan unionia.

Mahdollisuudesta hoitaa nämä suuret kysymykset sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla pitää Rinteen mukaan kyetä nyt vakuuttamaan nekin äänestäjät, joihin perussuomalaisten viesti on purrut.

–  Minusta ratkaisu ei ole se mitä Jussin (Halla-ahon) porukka esittää, Rinne totesi.

Sivustatukea pääministerille tuli Kultarannan yleisössä istuneelta oppositiojohtajalta.

–  Näiden valtavien ongelmien ratkaisussa mennään väärään suuntaan. Ei ole kysymys kenenkään demonisoinnista vaan yksinkertaisesti siitä, että kansallismieliset populistiset liikkeet ajavat väärää politiikkaa korostamalla kansallisvaltioiden roolia, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi.

Halla-aho vastasi kritiikkiin toteamalla, ettei hän näe ristiriitaa kansallismielisyyden ja kansainvälisyyden välillä.

Presidentti Sauli Niinistön isännöimät kaksipäiväiset Kultaranta-keskustelut päättyvät tänään. Eilen Kultarannassa esiintyi keskustelujen tämän vuoden päävieras, Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.