Hallintarekisteri riitaannutti hallituspuolueiden poliisi- ja juristiedustajat

Hallituspuolueiden poliisi- ja juristitaustaiset kansanedustajat ovat jyrkästi erimielisiä. Kokoomuksessa ja keskustassa ihmetellään perussuomalaisten jyrkän kielteistä asennetta hallintarekisteriasiaa kohtaan. Neljä perussuomalaista poliisikansanedustajaa on sanonut, että hallintarekisteri edistää omaisuuden piilottamista, veronkiertoa ja rikollisuutta.

– En ymmärrä, onko se politikointia, profiilin nostoa vai onko jokin muu asia kritiikin takana, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, poliisikansanedustaja Kalle Jokinen.

Keskustan juristikansanedustajan Antti Kurvisen mielestä perussuomalaisten poliisinelikko ampuu yli, vaikka hän kertookin ymmärtävänsä heidän huolensa.

– Jotenkin tuntuu, että laukka on päällä.

Kansanedustaja, varatuomari Eeva-Maija Maijalan (kesk.) mielestä perussuomalaiset politikoivat vakavalla asialla ja syyllistyvät populismiin.

– Tässä ollaan selvästi parantamassa tilannetta. Tämä auttaa siinä, ettei omaisuutta pysty peittelemään juuri ollenkaan. Jos tämän jälkeen saa peiteltyä sitä, se on jo rikollista toimintaa ja sitä varten on oma lainsäädäntönsä.

EU-asetus velvoittaa

Jokinen muistuttaa, että asia perustuu EU:n arvopaperimarkkina-asetukseen vuodelta 2014. EU-asetukset ovat velvoittavaa lainsäädäntöä: jäsenvaltioiden on tuotava ne omaan lainsäädäntöönsä.

– Jos sitä ei kansallisesti tehdä, EU-asetus on sinänsä voimassa, Jokinen sanoo.

Jokista harmittaa jauhanta siitä, että hallintarekisteri tulee Suomeen, vaikka sen ylläpitoa ollaan tekemässä Suomessa mahdottomaksi. Hän epäilee, että perussuomalaisten kritiikki perustuu vanhoihin tietoihin. Jokisen mukaan jokaisen pitäisi ymmärtää, että Suomessa voidaan päättää vain oman maan rajojen sisäpuolisista asioista. Muissa EU-maissa on mahdollista käyttää hallintarekisteriä.

Kurvisen mukaan keskustelussa on leimattu erikoisella tavalla yksi tapa sijoittaa. Myös hän muistuttaa, että suomalainen voi käyttää ulkomailla oleva hallintarekisteriä.

Kurvinen pitää oleellisena sitä, että verotiedot saadaan kulkemaan rajojen yli. Jokisen mukaan tässä on edistytty. Järjestelmä ilmoittaa, jos suomalainen käyttää ulkomailla olevaa hallintarekisteriä ja saa sitä kautta tuloja.

– Veroviranomaisten kansainvälinen tietojen vaihto on tehokasta, ja sillä voidaan estää harmaata taloutta, Jokinen sanoo.

Perussuomalaisten poliisitaustaiset kansanedustajat Kari Kulmala, Tom Packalén, Mika Raatikainen ja Veera Ruoho aikovat äänestää hallituksen hallintarekisteriesitystä vastaan. Vanhempi konstaapeli Reijo Hongisto (ps.) on hyväksymässä esityksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Uutissuomalainen: Kaksi viidestä kannattaa alaikäisten turvapaikanhakijoiden ottamista Kreikan pakolaisleireiltä – kolmasosa vastustaa

USU-gallup: Suomalaisista kaksi viidestä on suopeita alaikäisille turvapaikanhakijoille – "Voi olla, että hallitus on varovainen seuraavissa askeleissaan"

Helmikuu päättyykin vasta tänään – karkauspäivää pidettiin pitkään nurinkurisuuden päivänä

PS-Nuoret äänestävät ylimääräisessä kokouksessa jäsenyysehtojen sääntömuutoksesta

Laajat poutasäät loppuvat karkauspäivänä – etelässä ja lännessä saadaan taas lämpöasteita

Moottorikelkkailija kuoli onnettomuudessa Liperissä – kelkka saattoi osua kiveen

Husissa todettiin toinen koronavirustartunta, mutta useat koronavirusepäilyt Suomessa ovat osoittautuneet aiheettomiksi

Korkeakoulutettu tienaa Uudellamaalla lähes 20 000 euroa enemmän kuin maakunnissa – yksi syy selittää ilmiöstä paljon

Indonesialaismediat: Suomalainen nuorimies hukkui uima-altaaseen Balilla

Uusi koronavirus voi huolestuttaa, ja se on ihan luonnollista – asiantuntijalääkäri antaa vinkit rauhoittumiseen: "Konkreettiset asiat usein helpottavat oloa"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.