Hallintarekisteri riitaannutti hallituspuolueiden poliisi- ja juristiedustajat

Hallituspuolueiden poliisi- ja juristitaustaiset kansanedustajat ovat jyrkästi erimielisiä. Kokoomuksessa ja keskustassa ihmetellään perussuomalaisten jyrkän kielteistä asennetta hallintarekisteriasiaa kohtaan. Neljä perussuomalaista poliisikansanedustajaa on sanonut, että hallintarekisteri edistää omaisuuden piilottamista, veronkiertoa ja rikollisuutta.

– En ymmärrä, onko se politikointia, profiilin nostoa vai onko jokin muu asia kritiikin takana, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, poliisikansanedustaja Kalle Jokinen.

Keskustan juristikansanedustajan Antti Kurvisen mielestä perussuomalaisten poliisinelikko ampuu yli, vaikka hän kertookin ymmärtävänsä heidän huolensa.

– Jotenkin tuntuu, että laukka on päällä.

Kansanedustaja, varatuomari Eeva-Maija Maijalan (kesk.) mielestä perussuomalaiset politikoivat vakavalla asialla ja syyllistyvät populismiin.

– Tässä ollaan selvästi parantamassa tilannetta. Tämä auttaa siinä, ettei omaisuutta pysty peittelemään juuri ollenkaan. Jos tämän jälkeen saa peiteltyä sitä, se on jo rikollista toimintaa ja sitä varten on oma lainsäädäntönsä.

EU-asetus velvoittaa

Jokinen muistuttaa, että asia perustuu EU:n arvopaperimarkkina-asetukseen vuodelta 2014. EU-asetukset ovat velvoittavaa lainsäädäntöä: jäsenvaltioiden on tuotava ne omaan lainsäädäntöönsä.

– Jos sitä ei kansallisesti tehdä, EU-asetus on sinänsä voimassa, Jokinen sanoo.

Jokista harmittaa jauhanta siitä, että hallintarekisteri tulee Suomeen, vaikka sen ylläpitoa ollaan tekemässä Suomessa mahdottomaksi. Hän epäilee, että perussuomalaisten kritiikki perustuu vanhoihin tietoihin. Jokisen mukaan jokaisen pitäisi ymmärtää, että Suomessa voidaan päättää vain oman maan rajojen sisäpuolisista asioista. Muissa EU-maissa on mahdollista käyttää hallintarekisteriä.

Kurvisen mukaan keskustelussa on leimattu erikoisella tavalla yksi tapa sijoittaa. Myös hän muistuttaa, että suomalainen voi käyttää ulkomailla oleva hallintarekisteriä.

Kurvinen pitää oleellisena sitä, että verotiedot saadaan kulkemaan rajojen yli. Jokisen mukaan tässä on edistytty. Järjestelmä ilmoittaa, jos suomalainen käyttää ulkomailla olevaa hallintarekisteriä ja saa sitä kautta tuloja.

– Veroviranomaisten kansainvälinen tietojen vaihto on tehokasta, ja sillä voidaan estää harmaata taloutta, Jokinen sanoo.

Perussuomalaisten poliisitaustaiset kansanedustajat Kari Kulmala, Tom Packalén, Mika Raatikainen ja Veera Ruoho aikovat äänestää hallituksen hallintarekisteriesitystä vastaan. Vanhempi konstaapeli Reijo Hongisto (ps.) on hyväksymässä esityksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.