Hallinto-oikeus ratkaisi: ortodoksipotkut olivat laittomat

Iisalmen ortodoksisen seurakunnan valtuusto ylitti toimivaltansa, kun se erotti seurakuntansa neuvoston huhtikuussa 2015. Asiasta päätti Itä-Suomen hallinto-oikeus tällä viikolla.

Aikaisemmin potkuja oltiin puitu Suomen ortodoksisessa kirkkohallituksessa. Myös sen päätös oikaisuvaatimuksen hylkäämisestä määrättiin hallinto-oikeudessa kumottavaksi.

Päätös laittaa pisteen pitkään jatkuneelle Iisalmen ortodoksien keskinäiselle kiistalle.

– Tämä oli odotettu uutinen. Päätös vahvistaa sitä käsitystä, joka minulla ja monella muulla tästä asiasta oli, hallinto-oikeusvalituksen tehnyt Iisalmen entinen ortodoksikirkkoherra Elias Huurinainen sanoo.

Jupakka sai alkunsa, kun arkkipiispa Leo puuttui Iisalmen ortodoksisen seurakunnan päätöksentekoon pari vuotta sitten. Arkkipiispa vaihdatti seurakunnan neuvoston uuteen, perusteenaan akuutti luottamuspula.

Seitsenhenkistä neuvostoa epäiltiin toimivaltansa ylittämisestä ja taloudellisista väärinkäytöksistä. Ne kytkeytyivät Iisalmessa toimineeseen hotelli Artokseen ja matkatoimisto Artokseen, jotka molemmat tekivät raskaita tappioita ja lopulta konkurssin.

Potkuja ei kuitenkaan olisi saanut antaa. Kirkkolain mukaan erottaminen luottamustoimesta edellyttää vähintään kuuden kuukauden vankeustuomiota – pelkkä epäily ei perusteeksi riitä.

Asianosaisia ei ole nähty syylliseksi laittomuuksiin. Lukuisat poliisille jätetyt esitutkintapyynnöt eivät ole johtaneet syytteisiin.

Iisalmen ortodoksinen seurakunta määrättiin maksamaan asianosaisten oikeudenkäyntikulut.

Neuvoston erottaminen ajoi Iisalmen ortodoksisen seurakunnan riitaisaan tilaan. Sen aikana arkkipiispa Leo muun muassa asetti kirkkoherra Huurinaisen kirkolliseen toimituskieltoon.

Nykyisin eläkkeellä oleva Huurinainen on tapauksen saamista mittasuhteista suruissaan.

– Sadat ihmiset ovat kärsineet näistä raskaista prosesseista. Toivon, että nyt tämä kaikki voitaisiin lopettaa. Se on sydämeni toive, Huurinainen kommentoi ääni murtuen.

Tapauksen tiimoilta on jätetty vielä alkuvuodesta yksi haastehakemus. Sen taustalla on seurakunnan nykyinen, vaaleilla valittu neuvosto, joka vaatii kaikkiaan kahdeksalta entiseltä seurakunnan jäseneltä 240 000 euron korvauksia.

Kaikkia aiempia tutkintapyyntöjä ja vaatimuksia Huurinainen pitää nyt mitättöminä.

– Nehän on jättänyt neuvosto, joka on valittu tehtäväänsä laittomasti. Täten neuvoston päätöksetkin ovat nähdäkseni laittomia, kirkkoherra toteaa.

Savon Sanomat ei tavoittanut arkkipiispa Leoa kommentoimaan asiaa. Myöskään Iisalmen ortodoksisen seurakunnan kirkkoherran tehtäviä hoitava piispa Arseni ei vastannut haastattelupyyntöön.

Suomen ortodoksisen kirkon tiedottajan Maria Hattusen mukaan on vielä mahdoton sanoa, mitä kahden vuoden takaisten potkujen kumoaminen käytännössä tarkoittaa.

– Kirkolliskokous käsittelee asiaa sitten, kun sen lomakausi on ohi, hän kommentoi.

Iisalmen ortodoksikiistalle päätös - poliisi ei aloita esitutkintaa

Poliisi lopettaa Elias Huurinaista ja neuvostoa koskevan rikostutkinnan

Kirkon johto ei osallistunut isä Eliaksen läksiäisjuhlaan

Uusimmat

Kotimaa

Vajaat työtunnit lisääntyneet varsinkin kaupan alalla – PAMin uusi puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen: "Osa-aikatyötä tarvitaan, mutta ei näin paljon kuin nyt tehdään"

Helsingin Sanomien selvitys: Google on Brysselin ahkerin lobbaaja

Hovioikeus ratkaisee tänään, syyllistyikö solvauksia laukonut Ilmavoimien eversti rikoksiin – myös ex-komentajan jälkitoimet puntarissa

Kittilän kunnanvaltuusto jätti kaikki nimitykset odottamaan oikeuden päätöksiä

Viikon puolivälissä viilenee – Keski-Euroopan helteet eivät yllä Suomeen

Lähes 7  000 suomalaista elää avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa – "virallisia" sateenkaarilapsiperheitä vain 785

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Ministerit täydensivät tietoja omistuksistaan ja veloistaan: Rinne ilmoitti omistavansa sadantuhannen euron moottoripurren puolisonsa kanssa

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Tutut ruokabrändit ovat erilaisia ympäri Eurooppaa – Fantassa tuhdisti enemmän sokeria, sipseissä rasvaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.