Hallituksen esitys: alle 13-vuotias tarvitsee vanhempien suostumuksen henkilötietojen antamiseen somessa

Henkilötietojen käsittelyä koskeva tietosuojalaki etenee eduskuntaan, sillä hallitus on antanut esityksen EU:n yleistä tietosuoja-asetusta täydentävästä lainsäädännöstä.

Tietosuojalakia on tarkoitus soveltaa rinnakkain EU:n asetuksen kanssa. Henkilötietojen käsittelyn perusperiaatteet säilyvät asetuksessa pääosin nykyisellään, mutta tavoitteena on parantaa henkilötietojen suojaa.

Asetuksen myötä käyttäjän oikeus poistattaa henkilötietojaan eri palveluista vahvistuu ja tietojen siirtäminen järjestelmästä toiseen helpottuu.

Lakiesityksessä esitetään muun muassa, että alle 13-vuotias tarvitsisi vanhempien suostumuksen henkilötietojensa antamiseen esimerkiksi sosiaalisen median palveluissa. Ikäraja olisi matalampi kuin tietosuoja-asetuksessa, jossa raja kulkee 16 vuodessa.

Esitys on tuomassa lisätyövoimaa tietosuojavaltuutetun toimistoon. Tietosuoja-asetuksen viranomaistehtävät aiotaan keskittää tietosuojavaltuutetulle, ja toimistoon ehdotetaan perustettavaksi yksi tai useampi apulaistietosuojavaltuutetun virka sekä viisijäseninen asiantuntijalautakunta.

 

Voimaan toukokuussa

 

Esityksen luonnos sai helmikuussa kylmää kyytiä lainsäädännön arviointineuvostolta. Neuvosto moitti muun muassa sitä, että luonnoksen perusteella ei pystynyt muodostamaan käsitystä lain taloudellisista ja yhteiskunnallisista vaikutuksista. Oikeusministeriön mukaan lausunnon jälkeen esitykseen lisättiin kuvaus EU:n tietosuoja-asetuksen keskeisestä sisällöstä ja arviointi asetuksen vaikutuksista yrityksiin.

Tietosuoja-asetuksen soveltaminen alkaa toukokuun loppupuolella ja tietosuojalain on tarkoitus tulla voimaan samaan aikaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vaarallisimpien sähkölaitteiden määrä väheni markkinoilla – verkkokauppa EU:n ulkopuolelta ei valvonnan piirissä

Mainetutkimus: Julkiselta sektorilta kaivataan uudistumiskykyä – turvallisuusviranomaisia arvostetaan

Uuden osakesäästötilin avannut Tomi Runsala, 31, kannustaa säästämään – "Teksti-tv:stä osakekursseja seurannut pappani antoi minulle esimerkkiä"

Humalaisen kyytiin lähteminen ei tuntunut isolta jutulta – Onnettomuuden jälkeen Teemu Meriläinen, 18, on kiertänyt kouluissa kokemusasiantuntijana

Suomen kylmimmän ja lämpimimmän paikan lämpötilaero yli 40 astetta –  Pohjois-Lapissa annettu varoitus mahdollisesti vaarallisesta pakkasesta

Aivoterveydestä pitchauskisa Kuopiossa – Voittaja saa 30 000 euroa tutkimukseen

Sitran selvitys kyseenalaistaa EU:n tietosuoja-asetuksen toimivuuden

Sitran selvitys EU:n tietosuoja-asetuksesta paljasti: Jopa tiedot osoitteista, joihin kansalainen matkustaa taksilla, leviävät eteenpäin

Jyrki Katainen aikoo auttaa Sitraa ja suomalaisyrityksiä EU-suhteillaan

Metsäteollisuuden työkiistaan etsitään tänään ratkaisua – ensimmäinen sovittelu lakon aikana

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.