Hallituksen esitys oppivelvollisuuden laajentamiseksi sai kritiikkiä monelta suunnalta

Hallituksen esitys uudeksi oppivelvollisuuslaiksi on kerännyt kritiikkiä usealta taholta maanantaina päättyneen lausuntokierroksensa aikana. Esityksen tarkoituksena on korottaa oppivelvollisuusikä 18 vuoteen ja muuttaa toisen asteen koulutus täysin maksuttomaksi.

Esitystä arvostelee muun muassa eduskunnan apulaisoikeusasiamies, jonka mukaan kokonaisuus on lainsäädäntöteknisesti haastava.

–  Uudistuksen myötä koulutusta koskeva sääntely pirstoutuu yhä useampaan lakiin, joita täytyy monissa kohtaa lukea ja soveltaa rinnakkain, oikeusasiamiehen lausunnossa kerrotaan.

Opiskelun maksuttomuus tarkoittaa sitä, että opetuksen ja ruoan ohella myös oppikirjat, tietokoneet ja muut varusteet sekä yli viiden kilometrin koulumatkat olisivat maksuttomia opiskelijan 20. ikävuoteen asti. Lausunnoissa kritisoitiin uudistuksen korkeaa hintaa.

Oikeusministeriö näkee ongelmallisena maksuttomuuden rajaamisen tiettyyn ikäryhmään. Opetusalan ammattijärjestö OAJ kannattaa oppivelvollisuuden laajentamista, mutta ottaisi aikalisän sen toteuttamiseen.

Lykkäystä toivoo myös Kuntaliitto, joka toivoo vuoden aikalisää. Muutosten on nykyisellään tarkoitus tulla voimaan vuonna 2021, ja toistaiseksi hallitus on pitänyt aikataulusta kiinni koronakriisistä huolimatta.

Oppivelvollisuusiän kasvattamisen perusajatus ei sekään saanut kaikilta kannatusta. Paimion kaupungin mukaan "pakottaminen oppivelvollisuuslain avulla ei ole se tapa, jolla saadaan parhaat tulokset".

Oppivelvollisuuden laajennusesityksen saamasta kritiikistä uutisoivat aiemmin muun muassa Helsingin Sanomat ja Uutissuomalainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Liikenne Ruotsin rajalla pohjoisessa on lähtenyt kasvuun  –  normaalitilanteesta ollaan kuitenkin kaukana

Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"

United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa

Suomessa viisi uutta koronatartuntaa, kertoo THL

Suomalaismiehille syytteet kansainvälisessä Helvetin enkeleihin kohdistuvassa huumetutkinnassa – epäillään liki sadan kilon amfetamiinierän vastaanottajiksi

Ukkospuuskat mahdollisia Pohjois-Savossa, navakka tuuli vaikeuttaa merialueilla liikkumista

Professori: Suostumuksen puute raiskauksen tunnusmerkkinä noudattaisi kansainvälistä kehitystä – seksuaalirikoksia koskevaan lainsäädäntöön ehdotetaan merkittäviä muutoksia

Nuorta miestä epäillään murhasta – ilmoitti itse tappaneensa toisen miehen

Väkivaltarikoksista tuomittujen määrä väheni, mutta keskimääräinen vankiluku kasvoi

VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa, Tikkurilassa ja Turussa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.