Hallituksen sote-uudistuksen kohtalon jatkokäsittely käynnistyy – viikkokausien kokousputki voi venyä heinäkuulle

Sote-uudistuksen jatkopuinti alkaa toden teolla tällä viikolla. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta aloittaa kokoussarjansa jo heti tänä aamuna. Valiokunnan työ sote-lakien parissa saattaa jatkua heinäkuulle, arvioitiin viikonvaihteessa.

Myös hallituspuolueiden eduskuntaryhmät pohtivat näkemyksiään tilanteesta tämän viikon aikana. Etenkin kokoomuksen kantaa odotetaan kiinnostuneena, sillä on epäselvää, voiko puolue hyväksyä perustuslakivaliokunnan asettamat reunaehdot. Hallituksella on tällä hetkellä hyvin niukka enemmistö eduskunnassa.

Koolla ovat niin ikään sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta vastaavat niin kutsutut reformiministerit eli muun muassa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.), kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sekä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.).

Venyy ja paukkuu

Eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi oman sote-lausuntonsa perjantaina. Perustuslakivaliokunnan mukaan hallituksen lakiesityksessä on edelleen vakavia perustuslaillisia ongelmia, mutta korjaukset voidaan kuitenkin tehdä eduskunnassa.

Valiokunta edellyttää useita muutoksia, jotta uudistuksen perustuslaillisuus voidaan turvata. Keskeisimmät ongelmat liittyvät valinnanvapauden voimaantulon aikatauluun ja maakuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitukseen.

Hallituksen tavoitteena on ollut, että sote-lait saataisiin eduskunnan äänestykseen ennen kesälomia. Eduskunta on varautunut istumaan ainakin heinäkuun ensimmäiselle viikolle. On mahdollista, että sote-äänestys menee syksyllekin.

Lokakuun lopulle kaavaillut maakuntavaalit siirtyvät näillä näkymin vähintään vuoden loppuun tai ensi keväälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tänään kannattaa nauttia lämmöstä, sillä ensi viikolla viilenee koko maassa

Työmarkkinajärjestöt eivät syty Erton esitykselle siitä, että oikeus etätyöhön tulisi kirjata lakiin

Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi vuonna 1958 syntyneen naisen vangittavaksi Someron tulipalosta

Hangon veneturmatutkinnassa tarkastellaan kolmen veneen liikkeitä – yleisöltä saatu tapahtumista paljon kuvamateriaalia

Suomessa todettu 16 uutta koronavirustartuntaa, Pohjois-Savossa ei uusia tartuntoja

Ministeriksi palannut Annika Saarikko: Tapahtumajärjestäjille ei ole varattu uutta koronatukea – Veikkaus-tukea saavien järjestöjen pelastamiseksi myös velkaraha mahdollinen

Suomalaisista 70 prosenttia ottaisi koronarokotteen – Yhdysvalloissa herännyttä huolta liian matalasta rokotekattavuudesta ei ole Suomessa ilmennyt

Otkes aloittaa alustavan tutkinnan Imatran lauantaisesta lentoturmasta – yksi laskuvarjohyppääjistä loukkaantui vakavasti, kertoo johtaja

Maahanmuuttoviraston tiskille kuukausien jono – oleskelulupia ja EU-rekisteröintejä hakeville koituu ongelmia

Liput ensimmäistä kertaa salkoihin Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.