Hallitus ajaa yhä kuntauudistusta vuoden 2015 alusta

Hallitus pitää kiinni kuntauudistuksen aikataulusta. Tavoitteena on yhä, että uudet kunnat voisivat aloittaa vuoden 2015 alussa. Kunnissa järjestetään uusi lausuntokierros syksyllä.

Väestöpohjan kokoa uusille kunnille ei ole vielä päätetty. Asia ratkaistaan tämän kuun loppuun mennessä, kun rakennelakityöryhmä valmistelee ehdotuksen vahvan peruskunnan kriteereistä.

Hallitus vaatii kunnilta yhdistymispäätöksiä viimeistään huhtikuun 2014 alussa, ja liitosten pitää tulla voimaan viimeistään vuoden 2017 alussa. Hallitus kannustaa kuntia yhdistymään myöntämällä avustuksia. Myös valtionosuuksien menetykset korvataan vuosina 2014-2019, jos kuntien yhdistyminen saa niitä aikaan.

Kuntiin aiotaan myös lähettää erityisselvittäjiä, jos kuntaliitokset eivät muuten etene. Erityisselvittäjän saa vieraakseen kunta, joka ei täytä rakennelain kriteerejä tai joka ei ole muutoin tehnyt tarvittavia yhdistymispäätöksiä.

Ministerit linjasivat kuntauudistusta aamulla pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa. Eduskunnassa keskustelu kuntauudistuksesta alkaa tänään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.