Hallitus tiedonannossaan: Jatkamme irtisanomislain valmistelua, jos eduskunta antaa asiassa luottamuksen

Hallitus kertoo jatkavansa pienten yritysten irtisanomissuojaa keventävän esityksen valmistelua, jos se saa eduskunnalta asiassa luottamuksen keskiviikon äänestyksessä. Näin sanotaan hallituksen tiedonannossa, jonka hallitus antoi eduskunnalle maanantaina.

Hallitus kutsuu tiedonannossa irtisanomissuojan keventämistä työllistämiskynnyksen madaltamiseksi. Lakihanke on nyt nostettu myös tiedonannon otsikkoon työllisyyspolitiikan lisäksi.

– Hallitus jatkaa pienten yritysten työllistämiskynnyksen madaltamista koskevan hallituksen esityksen valmistelua, jos eduskunta antaa luottamuksen hallitukselle tässä asiassa, tiedonannossa sanotaan.

Vielä viime torstaina pääministeri Juha Sipilä (kesk.), työministeri Jari Lindström (sin.) ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen painottivat, että tiedonannossa on kyse hallituksen työllisyyspolitiikan isosta kuvasta eikä yksittäisestä irtisanomislaista.

– Kysymys on linjasta, ei tästä yksittäisestä esityksestä. Ei me voida etukäteen hakea kuittausta hallituksen esitykselle, sanoi esimerkiksi Lindström.

Sipilän mukaan hallitus hakee tällä järeällä konstilla eduskunnalta tukea ja nojaa työllisyyspoliittiselle linjalleen ja sen jatkolle.

 

Tiistaina keskustelu, keskiviikkona äänestys

 

Oppositiosta kritisoitiin torstaina hallituksen pyrkimystä laajentaa asia koko työllisyyspolitiikkaansa koskevaksi.

– Tämä naamioidaan työllisyyskeskusteluksi, vaikka tosiasiassa eduskunnassa äänestetään irtisanomissuojan heikentämisestä, sanoi esimerkiksi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Eduskunta keskustelee tiedonannosta tiistaina ja äänestää hallituksen luottamuksesta keskiviikkona.

Hallitus tuo tiedonannossa esiin, että vaikka sen kauden aikana on tullut yli 115 000 työllistä lisää, työllisyysastetta pitää edelleen nostaa. Hallituksen mukaan erityisesti pienissä yrityksissä työsuhdeturvaa koskevien säännösten on katsottu nostaneen työllistämiskynnystä. Tämän vuoksi hallitus on tuomassa eduskuntaan esityksen irtisanomissuojan keventämisestä alle kymmenen työntekijän yrityksissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.