Hallitus uskoo yhä kolmen vaalin kevääseen

Keskustan Juha Sipilä ja kokoomuksen Petteri Orpo ottivat voimakkaasti kantaa ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan poiston puolesta SuomiAreenan puheenjohtajatentissä Porissa tiistai-iltana.

Kumpikin vetosi työvoimapulaan.

– Yksi vastaus on tarvehankinnan asteittainen poistaminen, Sipilä sanoo.

Miksei sitten poisteta, kysyi RKP:n Anna-Maja Henriksson istuvilta ministereiltä.

– Miksi että pääse hallituksen sisällä yhteisymmärrykseen tästä ja paikallisesta sopimisesta? Miksi annatte sinisille näin paljon valtaa, hän tivasi.

Sinisten Sampo Terho vastasi kollegoidensa puolesta, että työvoimareserviä on omasta takaa eikä tarvehankinta muutenkaan koske hyvin tienaavia erityisosaajia.

Myös SDP:n Antti Rinne muistutti, että järjestelmä joustaa jo nyt. Rinteen resepti kasvuun olisi panostus koulutukseen, tieteeseen ja tutkimukseen.

Orpo puolestaan muisteli viime hallituksen toteuttamaa yhteisöveron alennusta.

– Tarvitsemme kilpailukykyä ja uskoa siihen, että Suomessa kannattaa investoida ja yrittää. Siihen tarvitaan ennustettavaa veropolitiikkaa.

Puhe kääntyi myös hallituksen täyttymässä olevaan työllisyystavoitteeseen sekä aktiivimalliin.

– En sanoisi, että tulokset ovat tulleet aktiivimallista talouden kasvusta ja sitä kautta parantuneesta työllisyydestä. Ikääntyvä Suomi tarvitsee seuraavalla kaudella vieläkin korkeamman työllisyystavoitteen, KD:n Sari Essayah napautti.

Vaalien keskeinen linjakysymys on vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan se, aikooko Suomi kilpailla työtekijöiden palkoilla vai osaamisella.

EU:n maahanmuuttopolitiikasta väittely

EU:n kiristyvästä maahanmuuttopolitiikasta syntyi tentissä heti väittely.

Anderssonin mukaan turvapaikanhakijoiden vastaanotto on kaatunut liikaa eteläisen Euroopan maille ja EU:n sisällä maat kilpailevat sillä, kuka kiristää säädöksiään eniten. EU ei kuitenkaan voi siirtää vastuutaan turvapaikanhakijoista omien rajojensa ulkopuolelle.

Sinisten Terho lausui, ettei EU ole siirtämässä pois vastuutaan, ainoastaan prosessin.

Sipilän näkemyksen mukaan EU hakee nyt ratkaisuja siirtolaisuuden syiden hoitoon esimerkiksi Afrikan mantereella ja ilmastonmuutoksen torjunnassa.

– EU on mennyt asiassa hyvin eteenpäin, mutta juurisyyt eivät ole kadonneet minnekään, hän sanoi.

Vihreiden Touko Aalto muistutti hallituksen leikanneen juuri kehitysyhteistyöstä ja ilmastorahoituksesta.

Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon mukaan EU tekee vihdoin tiukennuksia, jotka sen olisi pitänyt tehdä jo vuonna 2015. Halla-ahon mukaan siirtolaisuus Eurooppaan ei ole yhden vuoden ilmiö vaan laaja megatrendi.

Kiintiöpakolaisten määrää nostaisivat kaikki paitsi Terho ja Halla-aho.

Vielä ei valittu hallituskumppaneita, terassiseuraa kyllä

Paikoin kipakassa mutta hyvähenkisessä tentissä pääministeri Sipilän ilme happani vain kerran, kun SDP:n Rinne sanoi hallituksen sote-mallia lehmänkaupoiksi, jossa keskusta sai maakunnat ja kokoomus voimakkaasti yksityisiä palveluntuottajia suosivan valinnanvapauden.

Mieluisimpia hallituskumppaneita puheenjohtajat eivät vielä joutuneet nimeämään. Sen sijaan he valitsivat joukostaan kivoimman seuralaisen kesäterassille. Parhaiten pärjäsivät Henriksson ja Terho.

Hallituspuolueissa uskotaan käsiäänestyksen perusteella yhä, että keväällä pidetään eduskunta- ja europarlamenttivaalien lisäksi maakuntavaalit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sipilä Porissa: Kannatuksen lasku huolestuttaa, mutta enemmän se, saako hallitus lupaamansa tehtyä