Hallitus vahvisti: Fimean pääpaikka Kuopiossa, virkoja muuallekin – neurokeskus hyvityksenä

Hallitus on tehnyt päätöksen Fimean sijaintipaikasta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean päätoimipaikka säilyy Kuopiossa, mutta toiminta jatkuu myös Helsingissä ja Turussa. Virasto toimii monipaikkaisesti ja voi jatkossa palkata osaajia paikkakunnasta riippumatta tapauskohtaisen harkinnan mukaan.

Virkoja ei siirretä Kuopioon aiemman suunnitelman mukaisesti, vaan niitä voidaan jatkossa perustaa niille paikkakunnille, joilla se on tarkoituksenmukaista.

Käytännössä EU:n lääkevirastoa haetaan näin Helsinkiin.

– Olemme tyytyväisiä että asialle saatiin vihdoin päätös. Saamme työrauhan ja voimme keskittyä tärkeään tehtäväämme lääkkeiden ja veri- ja kudostuotteiden valvojana sekä lääkealan kehittäjänä, toteaa Fimean ylijohtaja Sinikka Rajaniemi sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa.

Hallitus päätti Fimean alueellistamispäätöksen muuttamisesta 5. heinäkuuta pitämässään valtioneuvoston istunnossa. Kuopiossa keskitytään lääkehoitojen arviointiin ja lääkehuollon kehittämiseen ja Helsingin toimipaikan päätehtävänä on lääkevalmisteiden lupa- ja tarkastustoiminta.

Hallitus totesi samassa yhteydessä, että Itä-Suomen yliopisto on tehnyt aloitteen Suomen neurokeskus -osaamiskeskittymän valmistelun käynnistämisestä. Hallitus sitoutuu tukemaan tätä aloitetta kansallisen neurokeskuksen perustamisesta Kuopioon.

Esitys rahoittamisesta valmistellaan eri ministeriöiden yhteistyössä elokuun budjettiriiheen mennessä.

Fimealla on toimipaikat Helsingin ja Kuopion lisäksi Turussa ja Oulussa.

Näin asiaa kommentoi kuopiolainen kansanedustaja Sari Raassina (kok.):

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Fimeasta kompromissi: Pääpaikka jäisi Kuopioon, uusia virkoja voisi perustaa muuallekin

EU:n lääkevirastokuviot kirittävät Fimea-päätöstä – epäselvyys voisi vesittää Suomen EMA-hakemuksen

Mattila Demokraatille: Helsinki paras paikka lääkevirastolle