Hallitus vahvisti: Suomi valmis turvapaikanhakijoiden siirtoihin EU-maiden välillä

Hallitus on vahvistanut myönteisen kantansa turvapaikanhakijoiden siirtoihin EU-maasta toiseen. Asiaan yritetään löytää jälleen sopua ensi tiistaina Brysselissä.

Suomi on valmis osallistumaan kaikkien jäsenmaiden yhdessä sopimaan vastuunjakoon. Komissio on esittänyt 120 000 turvapaikanhakijan siirtoa. Toistaiseksi asiasta ei ole löytynyt yksimielisyyttä, ja EU-maiden sisäministerit saattavat joutua äänestämään päätöksestä.

Keski-Euroopan maat vastustavat sitkeästi komission esittämiä maakohtaisia kiintiöitä. Jäsenmaiden määräenemmistö kuitenkin tukee siirtoja ja pitää komission esittämiä kiintiöitä hyvänä lähtökohtana.

Sopua hierotaan tiistain sisäministerikokouksen alla loppuun asti, sillä äänestykseen joutuminen olisi poliittista myrkkyä unionin yhtenäisyydelle.

Saksa ajaa voimakkaasti sitovia kiintiöitä ja pitää äänestystä mahdollisena tarpeen vaatiessa.

– Ei voi olla niin, että Saksa, Itävalta, Ruotsi ja Italia kantavat taakan yksin, sanoi Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier saksalaislehden haastattelussa.

– Jos ei ole muuta keinoa, meidän tulisi vakavasti harkita määräenemmistön käyttöä.

Vaikeuskerrointa lisää se, että Unkari vastustaa siirtoja, vaikka ne lievittäisivät maahan kohdistuvaa painetta. Komissio siirtäisi Unkarista muihin jäsenmaihin 54 000 turvapaikanhakijaa. Unkarin mielestä siirrot toimisivat vetotekijänä, joka vain lisäisi Eurooppaan tulijoiden määrää.

Virkamieslähteen mukaan jäsenmaat saattavat muuttaa komission esitystä siten, että Unkarista ei siirrettäisi turvapaikanhakijoita muualle. Siirrettävä kokonaissumma pysyisi kuitenkin ennallaan. Se voisi tarkoittaa, että Kreikasta ja Italiasta siirrettävien määrä kasvaisi.

STT

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.