Halonen: Nykyisillä valtasuhteilla tullaan toimeen

Tasavallan presidentti Tarja Halosen mielestä on rehellistä kertoa, että nykyisillä presidentin ja valtioneuvoston valtasuhteilla voi tulla toimeen ihan hyvin.

Halonen sanoi Ylen Ykkösaamussa, ettei pidä kieltää kansan oikeutta saada "kaksikin rakkautta" eli eduskunta ja suoralla vaalilla valittu presidentti.

- Jos me olemme aina sitä mieltä, että valta pitää olla vain yhdellä, niin se ei ole kovin demokraattinen malli, Halonen arvioi.

Presidentin ottaminen taas "kaapista" käyttöön, kun tarve tulee, on Halosen mielestä myös toisesta maailmasta.

- Presidentin pitää olla sillä tavalla mukana asioissa, että hänellä on jatkuva seurantavelvollisuus, mutta hän ei puutu esimerkiksi sisäpolitiikkaan, Halonen sanoi.

Hallituspuolueet ovat halunneet karsia presidentin valtaoikeuksia viemällä tältä Suomen edustamisen EU:n huippukokouksissa.

Pääministeri Matti Vanhasen mielestä presidentin ja pääministerin valtasuhteiden pohtiminen on kansleri Christoffer Taxellin vetämän toimikunnan asia.

Vanhanen ei halunnut sen kummemmin kommentoida Halosen näkemystä, että nykyinen järjestelmä on toimiva. Hänen mielestään asianosaisten on syytä pidättäytyä kannanotoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.