Halonen: Nykyisillä valtasuhteilla tullaan toimeen

Tasavallan presidentti Tarja Halosen mielestä on rehellistä kertoa, että nykyisillä presidentin ja valtioneuvoston valtasuhteilla voi tulla toimeen ihan hyvin.

Halonen sanoi Ylen Ykkösaamussa, ettei pidä kieltää kansan oikeutta saada "kaksikin rakkautta" eli eduskunta ja suoralla vaalilla valittu presidentti.

- Jos me olemme aina sitä mieltä, että valta pitää olla vain yhdellä, niin se ei ole kovin demokraattinen malli, Halonen arvioi.

Presidentin ottaminen taas "kaapista" käyttöön, kun tarve tulee, on Halosen mielestä myös toisesta maailmasta.

- Presidentin pitää olla sillä tavalla mukana asioissa, että hänellä on jatkuva seurantavelvollisuus, mutta hän ei puutu esimerkiksi sisäpolitiikkaan, Halonen sanoi.

Hallituspuolueet ovat halunneet karsia presidentin valtaoikeuksia viemällä tältä Suomen edustamisen EU:n huippukokouksissa.

Pääministeri Matti Vanhasen mielestä presidentin ja pääministerin valtasuhteiden pohtiminen on kansleri Christoffer Taxellin vetämän toimikunnan asia.

Vanhanen ei halunnut sen kummemmin kommentoida Halosen näkemystä, että nykyinen järjestelmä on toimiva. Hänen mielestään asianosaisten on syytä pidättäytyä kannanotoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan

Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa

Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa

Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa, myös Pohjois-Savossa voi odottaa hellelukemia

Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa – helleraja voi paukkua lauantaina Kuopiossakin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.