Halonen: Selonteko ei tuo Nato-jäsenyyttä lähemmäksi

Presidentti Tarja Halosen mielestä turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon muotoilu ei tuo Suomen Nato-jäsenyyttä yhtään lähemmäksi tai siirrä sitä yhtään kauemmaksi. Selonteko pitää jäsenyyden hakemisen samanlaisena mahdollisuutena kuin aiemminkin.

Halonen muistutti valtiopäivien avajaispuheessaan, että Suomi päättää itse turvallisuuspoliittisista ratkaisuistaan. Nato-linjauksen muuttuneesta sanamuodosta huolimatta hallituksen ja presidentin keskusteluissa oltiin hänen mukaan täsmälleen yhtä mieltä siitä, että Suomen politiikka ei muutu.

Halonen perusteli myös selontekoon sisältyvää aikomusta korottaa puolustusmäärärahoja.

Jalkaväkimiina- ja rypäleasesopimus pakottavat kehittämään korvaavia asejärjestelmiä. Ne taas ovat nykyisiä järjestelmiä selvästi kalliimpia, joskin tehokkaampia.

Naton apulaispääsihteeri Martin Erdmann kehuu Suomea mallikelpoiseksi kumppanimaaksi. Erdmann kertoi Helsingissä, että Natossa on pantu merkille myötämielisyydellä Suomen hallituksen Nato-kirjaus turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa. Hänen mukaansa Naton ovet ovat Suomelle auki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.