Halpaankin mahtuu mukavuuksia

Varomaton ostaja voi helposti päätyä pulittamaan tuoreesta menopelistään ylimääräistä vikojen korjausten muodossa. Renkaiden kunto halvassa autossa voi olla kyseenalainen tai vaihtamatta jäänyt jakohihna tehdä lisälaskun.

Autoliiton kenttäpäällikön Tero Hartikaisen mukaan netistä ostettavalle autolle kannattaa teettää kuntotarkastus, tai ainakin käydä auto mahdollisimman hyvin läpi. Netissä on listoja, joiden avulla maallikkokin saa helposti paikallistettua isommat ongelmat.

– Vaikka auton hankintahinta olisi halpa, sen korjaaminen ei välttämättä sitä ole. Määräaikaisista huoltotoimenpiteistä kannattaa ottaa selvää, niistäkin voi muodostua yllätys, Hartikainen ohjeistaa.

Koeajon aikana huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti voimansiirtoon. Mikäli autoa kiihdyttäessä tuntuu epämääräistä vapinaa, voi vaihteiston kunto olla kriittinen.

– Koeajossa kannattaa pyrkiä ajamaan kuopissa ja kallistamaan autoa puolelta toiselle, ja yrittää saada mielikuva ääritilanteista.

Hartikainen kertoo halvoissa autoissa olevan nykyään paljon turvallisuutta lisääviä varusteita, kuten abs-jarruja ja ajonhallintajärjestelmiä. Tonnin hintaluokkaan mahtuu myös mukavuuksia, ja esimerkiksi ilmastointi alkaa olla yleinen vanhoissakin menopeleissä.

–Autoa ostaessa nyrkkisääntö on, että hyvin myyvä automerkki on melko luotettava, ja varaosien saatavuus on hyvä. Kauhean eksoottista automerkkiä ei siis kannata itselleen hommata, Hartikainen neuvoo.

Auton verotiedot ja viimeisimmän katsastuksen ajankohdan saa tarkistettua netin välityksellä. Äskettäin suoritettu katsastus on Trafin tieliikennepuolen johtavan asiantuntijan Jussi Pohjosen mukaan hyvä merkki siitä, ettei tekniikkapuolella tule isompia yllätyksiä vastaan.

– Edelliseltä omistajalta rästiin jääneet verot estävät auton luvallisen käytön liikenteessä. Verotiedot kannnattaa tarkistaa, ettei niistä lankea ylimääräisiä maksuja, hän muistuttaa.

Netin välityksellä autoa ostaessaan kannattaa pitää mukana terve varovaisuus, eikä lähettää rahaa tuntemattomalle myyntikohdetta näkemättä. Auto kannattaa ostaa suoraan omistajalta tai hänen edustajaltaan, tai ainakin tarkistaa että asiakirjojen ketju on katkeamaton.

– Se kultainen helmi, jolla on ajettu vain aurinkoisina päivinä sunnuntaisin kirkkoon, on niin harvinainen, ettei sitä tahdo tonnin hintaluokassa löytyä, Pohjonen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.