Hankintasotku: Seitsemän syyttäjänvirastoa osti konsultin valmennusta

Lähes kaikki Suomen syyttäjänvirastot ovat ostaneet konsulttiyrityksen johtamisvalmennusta, jonka perusideana on ollut johtajien kehittäminen pyytämällä palautetta ja miettimällä tunnuslause tai tavoitekortti omaan kehittymiseen.

Kurssitukset on ostettu muun johtamiskoulutuksen lisäksi, jota valtionhallinnossa on ollut tarjolla.

Syyttäjävirastot ovat ostaneet kymmenen vuoden aikana syväjohtamiskoulutusta Deep Lead Oy:lta ja sen edeltäjältä yhteensä noin 74 500 eurolla, mikä arvonlisäveron kanssa tekee lähes 91 800 euroa.

Suurimmat ostot teki Helsingin syyttäjänvirasto ja toiseksi suurimmat Valtakunnansyyttäjänvirasto VKSV. VKSV ei kilpailuttanut näitä ostojaan, vaikka oikeusministeriön hankintaohjeen mukaan yli 7 000 euron hankinnat olisi tullut tehdä valtionhallinnon kilpailutetuilta sopimustoimittajilta, jos mahdollista.

Deep Leadin valmennuspalvelujen merkittävä puolestapuhuja oli valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen. Oikeusministeri pidätti hänet virastaan elokuussa. Nissisen syytetään olleen hankkimassa Deep Leadilta koulutuksia esteellisenä, sillä hänen veljensä on yrityksen pääomistaja.

Keskusrikospoliisin laaja esitutkinta-aineisto hankinnoista kertoo kuitenkin, ettei Nissinen ollut juuri tekemisissä pääomistajan, eversti Vesa Nissisen kanssa. Eversti Nissinen ei myöskään ollut ollut enää vuosiin koulutusten operatiivisessa toiminnassa mukana.

"Kadettiveljien" valmennustoimintaa

Yritystä pyöritti sen sijaan joukko, joka kutsui itseään kadettiveljiksi. Osaan heistä Matti Nissisellä oli pitkäaikaiset työvälit, jotka olivat syntyneet "kadettiveljien" toimiessa johtamisvalmentajina, kun Nissinenkin oli osallistunut syväjohtamiskurssille ensimmäisen kerran vuonna 2005.

Siitä asti hän toimi konsulttien puolestapuhujana ja heti johtavaan asemaan päästyään alkoi ostaa yrityksen palveluja.

– Voisin koko porukalle tuoda VKSV:sta sinulta terveisiä vision ja ison kuvan muodossa? Olisiko jopa huono vaihtoehto, jos löytäisimme kanssasi lyhyen hetken, niin sparrattaisiin tätä ja muutoinkin vaihdettaisiin kuulumisia, konsultti kirjoitti Nissiselle loppuvuonna 2013.

Konsultti pyysi näin luvan käyttää Nissisen nimeä ja asemaa myydäkseen konsulttipalvelujaan Helsingin syyttäjänvirastolle, jonka esimiesvirasto VKSV on.

"Veli todistaa" -henki riitti markkinoinniksi

Kun KRP kuulusteli konsulttia syyttäjänvirastojen hankintojen vuoksi, mies kehui, ettei yrityksen tarvinnut käyttää varoja mainoksiin.

– Meillä oli markkinointikulut lähellä nollaa. Valmennetut levittivät tätä asiaa eteenpäin tuttavilleen ja työpaikoilla. Se oli sellaista "veli todistaa", konsultti kertoi.

Yritys käytti Nissistä markkinointiin näyttävästi. Nissisestä oli tehty markkinointihaastattelu yrityksen nettisivuille, jossa se on ollut esillä vuodesta 2009 alkaen ja on edelleen.

Toissa vuonna Nissinen osallistui yrityksen johtamisoppikirjan julkistukseen, jossa nimihenkilöitä oli koottu pöytäkunnittain keskusteluihin. Tänä vuonna Nissinen oli lupautunut yrityksen juhlapuhujaksi, mutta puhe peruuntui, kun Nissisen osuudesta koulutusostoihin nousi julkinen kohu.

Mikään markkinointitempauksista ei liittynyt Nissisen virkatehtäviin.

Nissinen itse kiistää syyllistyneensä koulutushankinnoissa mihinkään rikokseen, hän kiistää markkinoineensa yritystä ja katsoo kurssien olleen hyödyllistä itselleen ja syyttäjänvirastoille.

– Mainittu "veli" ei mielestäni tarkoita minua, vaan yleisemmin ajatusta siitä, että markkinointi yhtiössä ilmeisesti tehtiin tuttavapiirissä ja sellaisia verkostoja hyödyntäen, Nissinen vastasi poliisille kuulusteluissa.

Yritystä tai sen omistajia ei epäillä mistään. Yritys saa käyttää markkinoinnissaan asiakkaitaan – myös korkea-arvoisia virkamiehiä, jos nämä itse siihen suostuvat.

Korkein oikeus käsittelee Nissisen toimintaa pääoikeudenkäynnissä ensi viikolla. Hänelle vaaditaan virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoja syynä koulutusostot veljen firmalta Itä-Suomen syyttäjänvirastossa ja Valtakunnansyyttäjänvirastossa.

 

Lähteet: keskusrikospoliisin esitutkintapöytäkirja Matti Nissisen menettelystä, oikeuskanslerinviraston nostama syyte, Nissisen kirjallinen vastaus syytteeseen, korkeimman oikeuden valmisteluistunnon pöytäkirja ja Nissisen selvitys asiasta oikeusministeriölle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Analyysi: Syyttäjillä on erityinen asema oikeusvaltiossa ja sitä asemaa saa arvioida

Tausta: Syyttäjänvirastoille hankittiin sparrausta johdolle ja huoneentaulu seinälle