Harry Potter ja George Orwell vedettiin mukaan eduskuntakeskusteluun

Brittiläinen fantasiaromaanihahmo Harry Potter ja dystopiakirjailija George Orwell pääsivät tiistaina mukaan eduskuntakeskusteluun, kun kansanedustajat ruotivat hallituksen työehtouudistusta yli viisituntiseksi venähtäneessä välikysymyskeskustelussa.

Tunnelma täysistunnossa oli poikkeuksellisen kiihkeä, kun opposition ja hallituspuolueiden edustajat huutelivat vilkkaasti välihuutoja vastapuolen puheenvuoroihin.

SDP, perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto jättivät huhtikuun lopulla hallitukselle välikysymyksen nuorten työehdoista.

Hallitus esitti huhtikuisessa kehysriihessään muutosta, jonka myötä työnantaja saisi tehdä kolme kuukautta työttömänä olleen, alle 30-vuotiaan nuoren kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman perusteltua syytä. Samalla työntekijän irtisanomissuojaa heikennettäisiin alle 20 hengen yrityksissä.

Oppositiopuolueiden kansanedustajat syyttivät hallitusta nuorten jo entuudestaan epävarman työmarkkina-aseman horjuttamisesta.

Hallituspuolueiden edustajat vetosivat nuorten korkeana pysyneeseen työttömyysasteeseen, jonka alentamiseen täytyy löytää uusia keinoja.

Kokoomuksen Kalle Jokinen ryyditti puheenvuoroaan Harry Potter -viittauksella.

– Hetken kun kuunteli noita opposition kannanottoja ja näkemyksiä nuorten työllistämisen parantamiseen, niin tuntui kuin olisi ollut Tylypahkassa ja ankeuttajat voimissaan, koska kyllä se niin ankeaa viestiä nuorille on, että ikään kuin oltaisiin heikentämässä nuorten työehtoja. Siitä ei ole kysymys. Hallitus edistää työllisyyttä, Jokinen sanoi.

Jokisen viittaus sai oppositiolta kiukkuisen vastaanoton.

– Jos jokin asia on ankea, niin kyllä tämä hallituksen viesti nuorille aikuisille Suomessa on ankea. Nämä esitykset osoittavat hallituksen täydellistä ymmärtämättömyyttä siitä, kuinka vahvasti epävarmuus jo nyt on läsnä nuorten arjessa ja työelämässä, Li Andersson (vas.) vastasi.

– Minä kohdistan nyt puheenvuoroni edustaja Jokiselle: tulkaa sieltä Tylypahkasta tähän todellisuuteen, Touko Aalto (vihr.) sanoi. 

Positiivista erityiskohtelua? 

Oppositiota ärsytti myös työministeri Jari Lindströmin (sin.) ja muiden hallituksen edustajien puheenvuorot siitä, kuinka hallitus haluaa räätälöidä nuorille työttömille "positiivista erityiskohtelua".

Opposition mielestä Lindströmin ilmaus oli verrattavissa George Orwellin 1984-romaanin hallitusvallan kielenkäyttöön.

– Täällä salissa kuullaan paljon uusiokieltä, mutta en ole koskaan ennen kuullut, että työehtojen heikennys olisi kokoomuksen mielestä positiivista erityiskohtelua. Jo on nyt kaikki nähty, kun syrjintä on positiivista erityiskohtelua, Joona Räsänen (sd.) sanoi.

– Se, että työehtoja heikennetään, ei ole positiivista erityiskohtelua. Se on syrjintää, ja sitä kutsutaan negatiiviseksi erityiskohteluksi. Orwell olisi ylpeä siitä retoriikasta, jota hallitus täällä käyttää, Paavo Arhinmäki (vas.) tiivisti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.