Maatiloilta sähköt vieneelle yhtiölle ei ymmärrystä: "Törkeää käytöstä, lähentelee eläinrääkkäystä"

Savon Voiman päätös katkaista sähköjä maatiloilta maksurästien vuoksi herätti vilkkaan keskustelun Savon Sanomien Facebook-sivulla.

Isolla osalla kommentoijista ei riitä ymmärrystä yhtiön toiminnalle, vaan sitä syytetään ahneudesta, viljelijöiden kurittamisesta ja jopa eläinrääkkäyksestä.

– Törkeää käytöstä Savon Voimalta. Paremminkin pitäisi antaa luottoa maksuihin. Lähentelee eläinrääkkäystä, kun eläimet joutuu olemaan liassa ja janossa, totesi Aira Kervinen.

– Isot firmat vaan porskuttaa ja jakaa isoja osinkoja. Duunarit, joihin kuuluvat myös maanviljelijät, ovat hätää kärsimässä, kirjoitti Juhani Vanhanen.

Antti Paanasen mielestä tilanne on EU:n syytä.

– Tämä on Euroopan unionin kiusa ajaa tilat alas ja tappaa suomalainen maanviljely. Jätetään luvatut rahat maksamatta ja pelleillään eläinten sekä ihmisten hyvinvoinnilla. Viimeinen keino on oma varavoima, mutta siitäkin jossain vaiheessa polttoaine loppuu. Miksi EU tekee näin?

Mika Lappalaisen mukaan tilanteesta on turha syyttää pelkästään Savon Voimaa.

– Perimmäinen syy on tukien maksatukseen viivästyminen puolella vuodella tai jopa vuodella. Siinähän sitten maksat, ku vaihtoehtoja ei vaan ole.

Atte Rautiainen muistutti, että Savon Voima on yritys, joka toimii liiketoiminnan periaatteilla.

– Miten täällä sähköyhtiötä vastuutetaan kotimaisen ruuan tuotannosta? Tahi eläinrääkkäyksestä? Aika absurdia. Yhtälailla voisitte nyt nousta sitten barrikaadeille vähävaraisten tai muista syistä sähkölaskunsa maksamatta jättäneiden ruuanostajien puolesta,kun eivät kykene ylläpitämään nyt tavanomaista määräänsäkkään sitä ruuan kysyntää. Niin ne vain katkeavat kaikilta maksamattomuuden vuoksi.

Osa kommentoijista huomautti, että maanviljelijöiden ahdinkoon vaikuttaa myös alhaiset tuottajahinnat ja hintojen "halpuutus".

– Ja hel----tin halpuuttajat HÄVETKÄÄ!!! Mistä muusta kuin tuottajalta se alennus otetaan? Eero Halonen kommentoi.

– Kyllä kaupat on pistäneet arvokkaan työtä tekevän porukan polvilleen suuria voittoja tavoitellen, kommentoi puolestaan Raimo Heinonen.

Rahat loppu, sähköt poikki: Kansalaisilta pyydetään apua maatiloille