Haurastuttaako koirien lorottelu seiniä?

Koirien pissajäljet näkyvät kaupungeissa monien rakennusten helmoissa. Voiko pissarannuista olla vaaraa rakenteille?

- Kun julkisivu on huokonen, rapattu, on selvää, että erite imeytyy siihen. Auringossa virtsa kuivuu seinään ja haisee pitkänkin aikaa. Samahan se on, jos pissaa jää lattialle, huomauttaa Rakennusteollisuuden ympäristö- ja energiajohtaja Pekka Vuorinen.

Hän myöntää, että rakennukset kyllä kestävät urean, mutta virtsasta jää haju ja ruma vana seinään.

- Tiili imee kaiken nesteen ja haihduttaa sen samoin kun puukin. Virtsa on vahvaa eritettä, joten betoninkin pintaan voi jäädä värjääntynyt jälki ja haju.

Kuopion kaupungin valvonta-arkkitehti Risto Räty ei usko, että pissoista on rakennuksille vaaraa.

- Rakennusten pitää kestää. Keskustassa ne ovat yleensä kiviainesta. Ainakin sokkelin pitää olla kiveä 40 senttiin asti, ja sitä korkeammalle koira harvemmin yltää.

Kuusivuotiaan Eddie-mäyräkoiran emäntä kuopiolainen Päivi Korhonen pitää pissanoroja ihmisten tyhmyytenä.

- Omistajat eivät kanna vastuutaan. Siinä pilaavat vain oman maineensa - ja koirien. Kyllä koiran saa vietyä muuallekin pissimään kuin seinänvieruksille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa – synkät talousennusteet uhkaavat tulevaisuuteen venyviä uudistuksia

Kun Esperi Caren hoivakodin toiminta Kristiinankaupungissa oli keskeytetty ja vanhustenhoitokohu alkanut, valvontaviranomaisista kanneltiin – Apulaisoikeusasiamies ei ryhdy toimenpiteisiin: "Kirjoituksenne ei antanut aihetta"

Poliisi etsii yhä Järvenpään ampujaepäiltyä, sivullisille ei uskota olevan vaaraa

Merihätään Viron aluevesillä joutunut huvivene pääsi Suomen puolelle – rahtialus suojasi tuulelta, yksi evakuoitiin pelastuskopterilla

Postin tietoliikenneongelma ratkaistu, palvelut toimivat taas – osa sanomalehdistä jäi sunnuntaina jakamatta

Mies löytyi kuolleena Joensuussa – poliisi otti kiinni kaksi taposta epäiltyä

Sunnuntain mahtava museosää jatkunee ensi viikolla – hurrikaanin jälkimainingit näkyvät runsaina sateina, luvassa jopa lunta

Huippukokki Jenni Tuominen kokkaa Suomi-ruokaa eurodiplomaateille – EU-edustusto kylpee savussa, kun pihalla valmistuu satoja kiloja savukalaa

Poliisi vaitonainen Järvenpään laukauksista

Sadepulaa ei ole näköpiirissä – Etelä-Suomeen on annettu sunnuntaiksi ukkosvaroituskin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.