Heinäkuu oli poikkeuksellisen helteinen

Juuri päättynyt heinäkuu oli Suomessa poikkeuksellisen helteinen. Ilmatieteen laitoksen mukaan heinäkuussa oli kaikkiaan 26 hellepäivää, kun niitä keskimäärin on vain 16. Enemmän hellepäiviä on ollut vuoden 1959 jälkeen heinäkuussa vain kahdesti, vuosina 1973 ja 2010, jolloin niitä oli 30.

Erityisen poikkeava lämpötila oli Lapissa, jossa yhtä lämpimiä heinäkuita on keskimäärin kerran 30 vuodessa. Kuukauden korkein lämpötila, +32,5 astetta, mitattiin Kouvolan Utissa viime lauantaina.

Otollisten olosuhteiden takia Suomessa havaittiin heinäkuussa myös lähes kaksinkertainen määrä salamoita keskimääräiseen verrattuna. Kuukauden aikana paikannettiin lähes 110 000 salamaa, kun niitä on keskimäärin heinäkuussa alle 60 000. Pelkästään kuun viimeisenä päivänä salamoita havaittiin noin 22 000.

Eiliset ukkoset olivat merkittäviä myös salamatiheydeltään. Taivalkoskella mitattiin 91 maasalamaa sataa neliökilometriä kohti. Ukkosta sanotaan poikkeuksellisen rajuksi, jos salamatiheys ylittää vuorokauden aikana 80 salamaa sataa neliökilometriä kohden. Vastaavia tiheyksiä ei esiinny joka vuosi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.