Heinäpaalit roihahtivat tuleen: roskien poltto uhkasi levitä yhdeksän hevosen talliin – "Ennätimme paikalle juuri ennen"

Roskien poltosta karannut tuli uhkasi levitä hevostalliin perjantai-iltana Vieremän Lamminkylällä.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen mukaan tilalla oli poltettu roskia, kun tuli oli äkkiä levinnyt hevostallin seinustalla olleisiin heinäpaaleihin.

– Heinäpaalit syttyivät tuleen, mutta ennätimme paikalle juuri ennen kuin talli ehti syttyä palamaan, palomestari Antero Oikarinen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo.

Tallissa oli onnettomuushetkellä yhdeksän hevosta, jotka selviytyivät tilanteesta ilman vammoja.

– Se oli läheltä piti -tilanne. Onneksi kiinteistön omistajalla oli vesiletku, jolla hän sai tehtyä alkusammutusta ja rajattua paloa ennen palokunnan saapumista paikalle, Oikarinen selvittää.

Vieremän palo sattui vain päivä Siilinjärven tuhoisan navettapalon jälkeen. Helatorstaina 28 nautaa kuoli tulipalossa Siilinjärven Vehkasuolla. Palo sai ilmeisesti alkunsa pienkuormaajasta.

Pohjois-Savon pelastuslaitos ehti aiemmin perjantaina kieltää avotulen teon koko maakunnassa. Kielto kestää yli viikonlopun.

– Kaikki ihmiset eivät ole varmaan vielä olleet tietoisia kiellosta, Oikarinen toteaa viitaten Vieremän paloon.

Hän painottaa, että maasto on Pohjois-Savossa nyt erittäin kuivaa.

– Tuli lähtee leviämään erittäin nopeasti, jos on vähänkään tuulenpuuskaa. Varoitusta pitää uskoa. Tämä pitää ottaa vakavasti.

 

Kymmeniä maastopaloja perjantaina

 

Kymmenet maastopalot roihusivat perjantaina eri puolilla maata. Syynä palojen suureen määrään on yhdistelmä viime aikojen kuivuutta sekä ihmisten huolimattomuutta.

Edellytykset palojen syttymiselle ovat nyt olemassa, kun sää on pysynyt pitkään kuivana ja lumen alta on paljastunut esimerkiksi vanhoja heiniä ja risuja. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön turvallisuusasiantuntija Jari Pouta arvioi, että suurin osa maasto- ja metsäpaloista on jollakin lailla ihmisen aiheuttamia.

– Yksi riesa ovat olleet nämä kertokäyttögrillit, joita on käytetty miten sattuu. Edelleen myös tupakasta aiheutuu tulipaloja. Sitten ihmiset ovat jopa saattaneet kulotella omia maitaan ja se on lähtenyt lapasesta, Pouta kertoi.

Pelastuslaitokset ympäri Suomea ovat toivoneet, että ihmiset käsittelisivät tulta huolellisemmin. Jos on pakko jotain tulen kanssa tehdä, täytyy Poudan mukaan myös varautua sammuttamaan tuli.

Torstaina hirvi aiheutti maastopalon Joensuussa törmättyään matalalla roikkuneeseen keskijännitejohtoon. Tällaiset tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia. Myös salamat voivat joskus aiheuttaa paloja, mutta niistä ei ainakaan viime päivien maastopaloja voi syyttää.

– Kyllä ne tuppaa olemaan enemmän ihmisen aiheuttamia. Kyllä se huolimattomuutta ja ajattelemattomuutta on.

 

Harvoin vaaraa ihmisille

 

Vaikka maasto palaa Suomessa usein, jäävät palot usein varsin pieniksi, etenkin jos vertaa kuumempien seutujen paloihin. Suomessa palot eivät myöskään yleensä aiheuta suurta vaaraa ihmisille.

– Se on sitä ruohikkoa ja ehkä jonkun verran metsää joka palaa. Tietenkin aina on mahdollista, että se uhkaa esimerkiksi asutusta, Pouta kertoo.

Yksi vaaranpaikka voivat olla esimerkiksi merenrannalla sijaitsevat mökit, joiden lähistöllä on paljon kuivaa kaislikkoa.

Perjantain suurin maastopalo sattui Uudessakaupungissa, jossa kolme hehtaaria metsän aluskasvillisuutta tuhoutui palossa. Ilmatieteen laitoksella oli voimassa ruohikkopalovaroitus suuressa osassa maata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pelastuslaitos kieltää avotulen teon koko viikonlopuksi

Työkone oli ilmiliekeissä, kun isäntä huomasi palon –  Siilinjärven tuhoisassa tulipalossa kuoli 28 nautaa