Helle- ja metsäpalovaroitukset viikonloppuna voimassa isossa osassa maata

Helle- ja metsäpalovaroitukset ovat suuressa osassa maata voimassa yli viikonlopun, kertoo Ilmatieteen laitos.

Erittäin tukalan helteen varoitus on ainakin sunnuntaihin saakka voimassa Ahvenenmaalta Keski-Pohjanmaalle, Keski-Suomeen ja Päijät-Hämeeseen ulottuvalla alueella. Tukalasta helteestä varoitetaan aina Keminmaata ja Pohjois-Karjalaa myöten.

Metsäpalovaroitukset ovat niin ikään voimassa suuressa osassa maata. Varoitusten kohdentamisessa saattaa olla päivittäin maakunta- tai paikkakuntakohtaisia eroja ja esimerkiksi kansallispuistojen merkityille nuotiopaikoille aikovien kannattaa selvittää varoitusten voimassaolo päivittäin, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto.

Lauantaina on lisäksi tuuli- ja aallokkovaroituksia Pohjois-Itämeren länsiosasta Suomenlahden itäosaan ulottuvalla alueella.

Kuurosateita voi olla luvassa lounaassa ja lännessä

Lähipäivinä lämpötila pysyttelee lähes koko maassa yleisesti 25–30 asteessa, Karusto kertoo.

Lauantai näyttää poutaiselta koko maassa, mutta sunnuntaina Saaristomeren ja Ahvenanmaan alueella voi esiintyä runsaampiakin kuurosateita ja ukkosia. Sateet voivat ulottua mantereelle Turun seudulle asti.

– Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kuurosateet voivat ulottua laajemmin maan länsiosaan, mutta ei välttämättä pääkaupunkiseudulle asti.

Lämpötilojen laskua sateet edesauttavat lähinnä paikallisesti ja lyhytaikaisesti, Karusto sanoo.