Helle palannee loppuviikoksi – torstaina voi olla yli 30 astetta

Helteet voivat vielä palata muutamaksi päiväksi keskiviikosta alkaen. Ilmatieteen laitoksen mukaan pidempää hellejaksoa ei silti ole odotettavissa.

Sääennusteen mukaan alkuviikolla lämpötilat liikkuvat korkeimmillaan runsaassa 20 asteessa. Etenkin maan keskiosiin, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen luvataan maanantaiksi sateita.

– Keskiviikon ja torstain osalta näyttää siltä, että korkeapaineen selänne pääsee vähäksi aikaa vahvistumaan, lisäksi lämpimämpää ilmaa virtaa lounaasta, kertoo päivystävä meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta.

Keskiviikkona voidaan hellelukemiin päästä eteläisessä ja keskisessä Suomessa. Ennusteen mukaan torstaina nousee lounaasta vielä erittäin lämmintä ilmamassaa, "helteisen ilmamassan kieleke". Siihen tosin liittyy vähän epävakautta, eli sää voi olla laajasti pilvinen ja sateinen. Jos sää kuitenkin on poutainen, päästään jälleen hellelukemiin maan etelä- ja keskiosissa.

– Voi hyvinkin olla, että 30 astetta voisi silloin mennä rikki, Siiskonen sanoo.

Loppuviikosta korkeapaineen selänteen ja erittäin lämpimän ilmamassan odotetaan väistyvän itään, jolloin lännen ja pohjoisen välistä virtaa viileämpää ilmaa. Seuraavalla viikolla lämpötilojen ennustetaan palaavan lähelle ajankohdalle tyypillisiä lukemia.

Kovaa ja puuskaista tuulta 

Sääennusteen mukaan sunnuntai-illan ja yön aikana Perämeren tienoille kehittyy matalapainealue, joka liikkuu itään. Maanantaina tuulta on rannikon lisäksi odotettavissa Länsi- ja Etelä-Suomeen. Ilmatieteen laitos varoittaa kovasta tuulesta useilla alueilla iltapäivällä ja illalla. Tuuli saattaa kaataa yksittäisiä puita ja aiheuttaa lyhyitä sähkökatkoja.

– Matalapaineeseen liittyvä virtaus voimistaa tuulta myös maa-alueilla, ja puuskissa voi olla yli 15 metriä sekunnissa, Siiskonen sanoo.

Maanantain sadealueen yhteydessä voi tulla myös jonkin verran ukkosta. Voimakkaammat ukkoset ovat mahdollisia lämpimän ilmamassan saapuessa torstaina.