Helleraja ei paukkunut vieläkään Pohjois-Savossa - kesäkuu koko maassa harvinaisen kolea

Pohjois-Savossa lämpötila jäi täpärästi alle hellerajan maanantaina. Lähimmäksi päästiin Kuopiossa Savilahden mittauspisteellä, jossa lämpötila nousi 24,6 asteeseen. Lentoasemalla mitattiin 24,1 astetta, Maaningassa 24,4 astetta ja Vesannolla 24,3 astetta.

Helleraja ylittyi maanantaina ainoastaan Oulussa, jossa nautittiin 26,2 asteen lämmöstä. Itä- ja Pohjois-Suomessa oli pääosin aurinkoista ja lämmintä koko päivän, kun taas muualla Suomessa on ollut sateista.

Hellerajaa tuskin saadaan rikottua Pohjois-Savossa aivan lähiaikoina. Tiistaina lämpötila nousee noin 20 asteen tuntumaan, mutta sää on muuten epävakainen. Luvassa on kuurosateita, joiden lomassa aurinkokin saattaa pilkistää. Vain Itä-Lapissa sää jatkuu lämpimänä. Keskiviikkona ja torstaina jäädään hieman yli 15 asteeseen. Pohjois-Savossa helleraja on mennyt yleensä rikki 4. heinäkuuta mennessä, mutta tänä vuonna joudutaan odottamaan pidempään.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kesäkuu on ollut harvinaisen kolea koko Suomessa. Kuukauden keskilämpötila oli koko maassa keskimääräistä alempi. Keskilämpötila vaihteli eri osissa maata noin kahdeksasta asteesta noin kolmeentoista asteeseen. Näin kylmä kesäkuu toistuu keskimäärin korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa.

Kesäkuun ylin lämpötila, 26,2 astetta, mitattiin 16. päivä Mikkelin lentoasemalla. Helleraja ylitettiin kuukauden aikana jossain päin Suomea yhteensä kuutena päivänä, mikä on pari päivää vähemmän kuin kesäkuussa keskimäärin.

Kuukauden alin lämpötila, -6,1 astetta, mitattiin 1. päivä Kilpisjärven Saana-tunturilla. Yöt olivat kuukauden ensimmäisellä viikolla paikoin harvinaisen kylmiä. Yöpakkasia havaittiin muutamina öinä paikoin maan eteläosassa saakka.

Kesäkuun sateet jakautuivat epätasaisesti. Maan etelä- ja keskiosan sateisimmilla alueilla kuukauden sademäärät olivat suurimmillaan runsaat 100 millimetriä, kun taas kuivimmilla alueilla jäätiin alle 30 millimetriin. Sateisimmilla alueilla kuukauden sademäärä oli 1,5–2 kertaa niin suuri kuin keskimäärin, kuivimmilla alueilla taas jäätiin alle puoleen tavanomaisesta.

Koleasta säästä huolimatta auringonpaistetuntien määrä oli suuressa osassa maata lähellä pitkän ajan keskiarvoja, Lapissa aurinko paistoi kuitenkin noin 20 tuntia keskimääräistä vähemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.