Helsingin ja Nairobin yliopistojen tutkijat löysivät ebolavirusta kenialaisista lepakoista – ebolavirusta löydettiin ensi kertaa Afrikan itärannikon maasta

Helsingin ja Nairobin yliopistojen tutkijat ovat löytäneet Keniassa elävistä lepakoista Bombali-ebolavirusta, Helsingin yliopisto kertoo. Kerta on ensimmäinen, kun ebolavirusta löydettiin Afrikan itärannikon maasta.

Bombali-virus on kuudes tunnistettu ebolavirus, eikä sillä ole yhteyttä ihmisten keskuudessa puhjenneisiin epidemioihin. Kyseinen viruslaji tunnistettiin ensi kerran viime vuonna Sierra Leonessa.

– Länsi-Afrikassa vuosina 2013–2016 puhjenneen tuhoisan epidemian aiheutti Zaire-virus, ja se on syynä myös juuri nyt Kongon demokraattisessa tasavallassa meneillään olevaan epidemiaan, kertoo professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta tiedotteessa.

Viruslaji ei tartu helposti ihm iseen

Bombali-ebolavirusta löydettiin nyt Kenian kaakkoisosasta, Taitavuorten lähellä elävistä lepakoista.

Lepakoiden kudoksista löytyi runsaasti virusta, ja lepakoista löytyi myös viruksen vasta-aineita.

– Näyttää kuitenkin todennäköiseltä, ettei tämä ebolaviruslaji tartu ainakaan kovin helposti ihmiseen. Tutkimissamme kuumeilevissa potilaissa ei viruksesta ollut jälkeäkään, Vapalahti sanoo.

Tutkijat uskovat, että Bombali-virus saattaa olla levittäytynyt isäntälajinsa myötä suureen osaan Saharan eteläpuolista Afrikkaa.

Vapalahden ja Nairobin yliopiston professorin Omu Anzalan johtamassa tutkimusprojektissa etsitään sekä tuttuja että uusia, tuntemattomia viruksia Kenian luonnosta, muun muassa hyttysistä, lepakoista ja jyrsijöistä. Virusta etsitään myös tuotantoeläimistä ja kuumeen takia hoitoon hakeutuneista potilaista. Tavoitteena on koota tietoa, joka auttaa varautumaan uusien infektiotautien ja epidemioiden uhkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.