Helsingin käräjäoikeus tuomitsi sarjakuristajan 52-vuotiaan naisen murhasta

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut sarjakuristaja Michael Penttilän elinkautiseen vankeuteen murhasta. Penttilä kuristi 52-vuotiaan naisen huhtikuussa Helsingissä. Tuomion mukaan teko oli erityisen raaka ja julma sekä suunnitelmallinen.

Penttilän ulkoinen esiintyminen tapahtuman jälkeen on ollut rauhallista.

Käräjäoikeuden mukaan tarvetta mielentilatutkimukseen ei ollut, koska Penttilän mielentila on tutkittu aiemmin. Penttilä oli todistajalausunnon mukaan ulkoisesti rauhallinen tapahtuman jälkeen, mikä oikeuden mukaan oli yksi syy hylätä puolustuksen vaatimus mielentilalausunnosta.

Puolustus katsoi, että teon suunnitelmallisuudesta ja vakaasta harkinnasta kertoi muun muassa Penttilän hankkima prepaid-liittymä, jonka tarkoituksena oli peittää tekoa. Myös mukaan otetut kuristusvälineet kertoivat oikeuden mukaan suunnitelmallisuudesta. Lisäksi Penttilä oli katsonut kuristusvideoita ennen tekoa.

Oikeus katsoi muun muassa uhrin dna:n perusteella, että tätä oli kuristettu sukkahousuilla, nahkavyöllä ja käsin.

Oikeus piti tekoa erityisen raakana muun muassa sen perusteella, että uhria oli kuristettu useammalla välineellä. Surmaamispyrkimys oli oikeuden mukaan sitkeää.

Oikeus piti tekoa myös erityisen julmana. Uhri tiesi oikeuden mukaan vähintään useiden minuuttien ajan, että tulee kuolemaan. Vammat tuottivat oikeuden mukaan varmuudella suurta kipua.

– Tekoa on pitkitetty tuskien lisäämiseksi, oikeus katsoi.

Oikeus totesi, että teko oli myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Penttilä myönsi teon tappona, mutta syyttäjä vaati hänelle rangaistusta murhasta.

Penttilällä on myös runsaasti aiempaa väkivalta- ja henkirikostaustaa. Hän on aiemmin kuristanut hengiltä äitinsä, 12-vuotiaan tytön ja naistuttavansa. Lisäksi hänellä on tuomiot muun muassa törkeästä raiskauksesta, vapaudenriistosta, kolmesta törkeästä pahoinpitelystä ja törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Penttilän puolustajaa Kari Erikssonia sijaistanut Jukka Juusela kertoi puhelimitse, että Penttilä haluaa valittaa tuomiosta.