Helsingin poliisilaitoksen päällikkön viranhoidon jatkosta ratkaisu perjantaina

Syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta saanut Helsingin poliisilaitoksen päällikkö Lasse Aapio pitää rangaistuksen vaatimista hänelle kohtuuttomana.

– Siihen nähden, mitä olen pyrkinyt tekemään silloin viisi ja puoli vuotta sitten, tuntuu kohtuuttomalta, kun vaaditaan rangaistusta, Aapio sanoo.

Syyte ajoittuu vuosille 2012 ja 2013, jolloin Aapio oli Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkönä. Aapion mukaan hän toimi niin kuin siinä tilanteessa hänen tiedoillaan on pitänyt.

– Tässä vaiheessa kyse on syyttäjän näkemyksestä. Minun oma näkemykseni on, että siinä tilanteessa, niissä olosuhteissa, niillä tiedoilla olen tehnyt sen, mikä siinä asemassa on pitänyt tekemän.

Aapio ei ota kantaa jatkoonsa poliisilaitoksen päällikkönä.

– Se on sisäministeriön päätettävä.

Aapiota, ex-poliisiylijohtaja Mikko Paateroa ja Helsingin ex-poliisipäällikkö Jukka Riikosta vastaan nostettiin tänään virkarikossyytteet, jotka liittyvät Helsingin huumepoliisissa epäiltyihin laiminlyönteihin tietolähdetoiminnassa.

Sisäministeriössä tehdään perjantaina ratkaisu siitä, pidätetäänkö poliisipäällikkö Aapio virantoimituksesta vai ei. Sisäministeriön kansliapäällikkö Esko Koskinen kertoo, että ministeriöön on pyydetty tarpeelliset asiakirjat.

– Jos prosessi käynnistetään, kuullaan Aapiota vielä suullisesti ja kirjallisesti. Jos päätös on sen kaltainen, että tulisi virantoimituksesta pidättäminen, Aapiolla on mahdollisuus valittaa hallinto-oikeuteen, Koskinen sanoo.

Koskisen mukaan syytteet eivät käytännössä aiheuta muita toimenpiteitä ministeriössä, sillä Paatero ja Riikonen ovat jo eläkkeellä.

– Vuoropuhelua on käyty Poliisihallituksen kanssa siitä, mihin toimenpiteisiin tämä antaa aihetta, Koskinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Paateroa vastaan nostettiin syyte - poliisijohtajille syytteet valvonnan puutteista