Helsingin yliopisto lakkoon – työnantajapuoli hylkäsi yliopiston työriidan sovintoehdotuksen

Sivistystyönantajat on hylännyt yliopistoalan työriitaa koskevan sovintoehdotuksen. Vuorokauden kestävä pistelakko Helsingin yliopistossa toteutuu huomenna keskiviikkona. Työtaistelu on historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa myös professorit ovat Suomessa lakossa.

Työriitojen sovittelija Janne Metsämäki jätti sovintoehdotuksen viime yönä. Sivistystyönantajien mukaan ehdotus ei huomioinut tarpeeksi työnantajan tavoitteita.

Keskeisenä kysymyksenä on ollut erimielisyys palkoista. Sivistystyönantajien työmarkkinajohtaja Anne Somer kertoo työnantajapuolen olevan huolissaan kustannusten kasvusta.

– Tässä tilanteessa olisi virhe lisätä yliopistojen kustannuksia yli kantokyvyn, Somer sanoo tiedotteessa.

Hylättyyn sovintoehdotukseen olisi sisältynyt kaksi yleiskorotusta, joista ensimmäinen olisi ollut 1 prosentin ja toinen 1,1 prosenttia. Lisäksi olisi ollut paikalliset järjestelyerät, joita olisi käytetty palkkausjärjestelmän muuttamiseen.

Ehdotuksessa olisi esitetty myös askelmerkit palkkausjärjestelmän uudistustyölle, jossa henkilökohtaisia palkanosia olisi korvattu suoritusperusteisilla kategorioilla.

Työntekijäpuoli olisi ollut valmis hyväksymään sovintoehdotuksen. Julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen pitää tilannetta erikoisena.

– Tämä osoittaa hurjaa välinpitämättömyyttä työnantajalta, Luukkainen sanoo STT:lle.

– He potkivat nyt oikein teräskärkisellä saappaalla sivistysalaa päähän, hän jatkaa.

Keskiyöstä keskiyöhön

Työnseisaus alkaa keskiyöllä ja kestää 24 tuntia. Lakossa ovat Helsingin yliopiston työntekijät, jotka ovat Jukon, JHL:n tai Pardian jäseniä.

Työntekijäpuoli järjestää aamupäivällä Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen edessä mielenilmauksen.

Yliopistojen henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt Juko, JHL ja Pardia antoivat tänään kolmannen lakkovaroituksen. Uuteen työtaisteluun osallistuisivat Itä-Suomen, Jyväskylän, Lapin, Oulun ja Turun yliopistot sekä Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Åbo Akademi. Lakko toteutuu 14. maaliskuuta, jos sovintoa ei saavuteta sitä ennen.

Työntekijäpuoli on antanut aiemmin toisen lakkovaroituksen, jonka kohteena 7. maaliskuuta olisivat Aalto-yliopisto, Hanken, Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Taideyliopisto sekä Vaasan yliopisto.

Lisäksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on kertonut aikovansa vauhdittaa käynnissä olevia neuvotteluja omien sanojensa mukaan merkittävillä tukitoimilla. Liiton hallitus päättää toimista perjantaina.