Henkien pelastajat

Kun on menettänyt jonkun todella rakkaan ja läheisen, ei tarvitse perustella motivaatiota pyyteettömään hyväntekeväisyystyöhön.

Kenialaiset Eric Bosire ja Linda Cheruiyot ovat kumpikin menettäneet valtavasti. Cheruiyotin isä kuoli väärän hoidon seurauksena sydänkohtaukseen, Bosiren isä taas ruokamyrkytyksen jälkioireena tulleeseen halvaukseen. Molemmat olisi voitu pelastaa oikealla hoidolla ja välineistöllä.

– Olen menettänyt kaikkiaan kuusi perheenjäsentä yksinkertaisten laitteiden puuttumisen vuoksi. Koska käytettävissä ei ole ollut sellaisia laitteita, joita sairaalat heittävät Suomessa roskiin, Bosire huokaisee.

Kuopiossa jo vuosia asunut Bosire toimii kansalaisjärjestö African Volunteer Integration Networkin (AVIN) Suomen koordinaattorina. AVIN tekee yhteistyötä Kuopioon painottuneen Better Life World Wide (BLWW) -kansalaisjärjestön kanssa.

– Nyt haluamme pelastaa niin monta ihmishenkeä kuin mahdollista, Bosire painottaa.

Askel kohti henkien pelastamista on jo otettu. Joulukuussa Kuopiossa vieraili delegaatio hyväntekeväisyysyhteistyön merkeissä Keniassa sijaitsevasta Nyamiran läänistä.

– Miksi Kuopio? No, täällä on paras sosiaali- ja terveydenhuollon koulutus ja tietämys ympäristöasioista, esimerkiksi vedestä, delegaation johtaja Eric Onchana Aori kertoi tuolloin.

Työ on jo kantanut toivottua hedelmää. Huhtikuun puolivälissä kohti Nyamiraa on tarkoitus lähettää avustuskontti täynnä tuiki tarpeellisia tavaroita, kuten laboratorio- ja terveydenhuoltotarvikkeita.

– Nyamiran lääninhallitus kustantaa rahdin ja kaikki on jo maksettu. Tarkat ajat ovat vielä kiinni rahdin hoitavan yhtiön aikatauluista, mutta toivomme avun lähtevän matkaan mahdollisimman nopeasti, Sanna Toropainen BLWW:stä selvittää.

– Tarvitsemme silti yhä lisää lääkintävälineistöä, kirjoja koulutukseen sekä äitiystarvikkeita, Bosire kertoo.

Yhteistyö tuo Nyamarin läänin tytöille muun muassa kestokuukautissuojia sekä apuvälineitä sairaalaan, mutta kyse on paljon muustakin.

Käsinkosketeltavan materiaalin lisäksi Keniassa tarvitaan myös tietotaitoa. Keniassa lääketieteellistä hoitoa haittaa usein muun muassa se, että etenkin maaseudulla ihmisten keskuudessa esiintyy suoranaista taikauskoa. Sairaudet ja pahat hyönteisten puremat saattavat jäädä kokonaan hoitamatta, sillä niiden uhrit saatetaan sulkea helposti yhteisön ulkopuolelle.

– Esimerkiksi suonikohjuja saatetaan pitää noituutena, Bosire selvittää.

Pelkkiä synkkiä pilviä läänin yllä ei sentään ole. Nyamiraan on tulossa uusi sairaala ja kiitokseksi savolaisten lähettämästä avusta ja yhteistyöstä yksi sairaalan osastoista on määrä nimetä Kuopioksi.

Uudelle sairaalalle ja lahjoitettaville lääkintävälineille on todella suuri tarve.

Nyamiran noin 650 000 asukasta kohden on nykyisin käytössä esimerkiksi vain yksi röntgenlaite ja 40 lääkäriä.

– Terveydenhuolto keskittyy pääasiassa HIV:n ja Malarian hoitoon. Esimerkiksi äitiysneuvonta ei ole kunnollista ja onkin erittäin yleistä, että naiset synnyttävät yksin kotoaan, hankkeen Kenian koordinaattori Linda Cheruiyot kertoo.

– Synnyttäviä naisia saatetaan pitää epäpuhtaina, ja moni nainen joutuukin synnyttämään täysin omissa oloissaan, Bosire jatkaa.

Pulaa on myös synnytyssängyistä, ja onkin yleistä, että sairaalassakin synnyttävät naiset joutuvat tuomaan lapsensa maailmaan paljaalla lattialla.

Laitteisto- ja välinepula johtuu pitkälti rahanpuutteesta.

– Suomessa sairaalat heittävät pois vanhentuneita välineitään. Keniassa taas ihmisiä kuolee, koska samoja välineitä ei ole käytettävissä lainkaan. Pienetkin asiat, kuten verenpainemittarit, voivat saada aikaan suuren muutoksen, Bosire alleviivaa.

Tällä hetkellä järjestö etsii Kuopiosta pysyvää varastoa, jonne ihmisillä olisi jatkuva lahjoitusmahdollisuus. Esimerkiksi Savonia-ammattikorkeakoulu, Terveystalo ja Kuopion terveysasema ovat lahjoittaneet projektille jo ison määrän välineitä.

– Suomen Terveystalo on luvannut auttaa Keniassa järjestämään lääkintäleirejä. Keskustelemme myös KYSin kanssa, kuinka he voisivat auttaa, Eric Bosire selvittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Orpokodin lasten taustalla uskomattomia tarinoita

Uusimmat

Kotimaa

Kolme teini-ikäistä poikaa esitti poliisia ja ajeli "valepoliisiautolla" ympäri Kirkkonummea – takaa-ajon jälkeen juoksivat oikeita poliiseja pakoon metsään

Äidin epäillään murhanneen alle kouluikäisen lapsensa Espoon Suurpellossa – nainen on poliisin mukaan tunnustanut teon

Mahdollinen kemianteollisuuden lakko alkaisi näkyä huoltoasemilla lakon loppupuolella

Lahteen saapui viime vuonna kansainvälisestikin katsottuna poikkeuksellisen suuri ekstaasisatsi – nyt KRP kertoo, että 150  000 tabletin järjestelystä epäillään joukkoa United Brotherhoodin jäseniä

Lääketukkukauppa Oriola halusi salata viimeiseen asti raportin, jossa kerrotaan useista Suomen lääkejakelua vaarantaneista puutteista

Sotaveteraaneista enemmistö nyt naisia – miehiä veteraaneista on nyt noin 3  850, naisten osuus on liki 4  000

Orpo: Suomi tarvitsee 120  000 uutta työllistä talouden tasapainottamiseksi

Miehet yhdistävät tv:n katselun ja liikkuvan elämäntavan – liikkuvat naiset eivät suosi tv:tä

Munuaissairauden takia hoidossa olevien määrä kasvanut – kehittynyt hoito on vähentänyt kuoleman riskiä

Supermummi-Paula valloitti etelänavan – vain kahdeksan kuukautta aiemmin hän seisoi Mount Everestin huipulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.