Henkilöauto törmäsi marjanpoimijoiden pikkubussin keulaan, useita loukkaantui vakavasti

Useita ihmisiä loukkaantui vakavasti henkilöauton ja pikkubussin nokkakolarissa varhain tiistaiaamuna Seinäjoella Etelä-Pohjanmaalla. Lisäksi onnettomuudessa loukkaantui lievästi useita ihmisiä.

Poliisin alustavien tietojen perusteella henkilöauto on ajautunut pikkubussin kaistalle, jossa törmäys tapahtui.

Pikkubussin kyydissä oli 10 ihmistä, henkilöautossa vain kuljettaja. Pikkubussin kyydissä olleet olivat päivystävän palomestarin Kaj Nyn mukaan thaimaalaisia marjanpoimijoita. Yksi puristuksiin jäänyt ihminen jouduttiin irrottamaan pikkubussin etupenkiltä.

Henkilöautoa ajoi poliisin mukaan keski-ikäinen mies. Hän loukkaantui vakavasti. Henkilöautoa kuljettanutta miestä epäillään liikenteen vaarantamisesta, vammantuottamuksesta ja törkeästä rattijuopumuksesta.

Loukkaantuneita on kuljetettu sairaalahoitoon Seinäjoen keskussairaalaan.

Raju nokkakolari

Palomestari kuvailee törmäystä todella rajuksi nokkakolariksi. Tiellä on 60 km/h tuntirajoitus.

–  Auton onnettomuusjälkien perusteella nopeus on ollut suurempi, Ny sanoo.

Hälytys onnettomuudesta tuli hieman ennen aamuviittä. Onnettomuuspaikka sijaitsee Virtaintiellä entisen Peräseinäjoen kunnan keskustasta etelään. Poliisin mukaan henkilöauto ajoi Virtain suunnasta kohti Peräseinäjokea ja pikkubussi oli menossa Virtain suuntaan.

Ny kertoo, että onnettomuuspaikalla tie kaartuu loivasti. Palomestarin mukaan tie oli onnettomuuspaikalla kuiva ja keliolosuhteet olivat hyvät ainakin hänen saapuessaan onnettomuuspaikalle.

Sairaalassa tarvittiin thaikielen osaajia

Sairaalaan tuotujen potilaiden joukosta kriittisessä tilassa oli kaksi ihmistä. Heidän tilansa on vakiintunut ja heidät luokitellaan vakavasti loukkaantuneiksi. Näin kertoi STT:lle aamupäivällä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin toiminta-aluejohtaja, ylilääkäri Antero Lassila.

Lisäksi turmassa olleista kolmella oli Lassilan mukaan vakavahkoja vammoja. Kuusi muuta olivat lievästi loukkaantuneita.

Ensihoito oli aloitettu paikan päällä.

–  Kahta potilasta odotti sairaalassa valmiiksi traumaryhmä, Lassila kertoo.

Onnettomuuteen joutuneista kymmenen oli thaimaalaisia, joita varten löydettiin jo yön aikana Seinäjoen terveyskeskuksesta thaikieltä puhuva hoitaja. Toinen thaikielen osaaja löytyi sairaalan omasta henkilökunnasta. Jotkut onnettomuudessa olleista thaimaalaisista puhuvat myös englantia.

Osa hoidettavista potilaista päässee jo tänään pois sairaalasta, ylilääkäri Lassila kertoo. Vakavammin loukkaantuneet jäävät hoidettaviksi.

Lassilan mukaan sairaalassa oli tehty arvio mahdollisesta suuronnettomuudesta, jollaisesta lopulta ei ollut kyse. Onnettomuuspaikalle meni Etelä-Pohjanmaalta ja Pirkanmaalta yhteensä 10 ensihoitoyksikköä, yksi kenttäjohtoryhmä sekä yksi lääkärikopteri.

Aiempia bussiturmia

Bussionnettomuus ei ollut kesän ensimmäinen. Toukokuun lopulla Eurajoella Satakunnassa epäilty rattijuoppo törmäsi henkilöautolla linja-auton keulaan valtatie 8:lla. Linja-autossa oli 13 matkustajaa, jotka eivät loukkaantuneet. Myöskään henkilöauton kuljettaja ei saanut vakavia vammoja.

Maaliskuun lopulla Kiteellä Pohjois-Karjalassa kuoli neljä ihmistä henkilöauton ja pikkubussin kolarissa. Poliisin mukaan henkilöauton kuljettajan epäillään ajaneen huomattavaa ylinopeutta ja olleen kovassa humalassa.

Kesällä 2018 neljä ihmistä kuoli ja 19 loukkaantui Kuopiossa, kun moottoritieltä ramppia noussut linja-auto syöksyi sillalta alas rautatielle. Bussista ei löytynyt teknistä vikaa. Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) mukaan kuljettajan pitkäaikaissairaus nousi esille syynä onnettomuuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.