Henriksson: Säästöt oikeuslaitoksesta vastuuttomia

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) pitää oikeuslaitoksen ja rikosseuraamusalan säästöjä erittäin ankarina.

Valtiovarainministeriö ehdottaa leikkausta muun muassa tuomioistuinten ja syyttäjälaitoksen toimintamenoihin. Muiden kuin korkeimman asteen tuomioistuinten toimintamenoja leikataan kaikkein eniten, 17 miljoonaa euroa. Tämä on seitsemän prosenttia menoista.

Oikeusaputoimistoille ja kuluttajariitalautakunnan toimintaan ollaan sen sijaan ohjaamassa 43 prosentin korotus eli noin 18 miljoonaa euroa.

Henrikssonin mielestä leikkaukset olisivat oikeusvaltion perustoimintojen kannalta vastuuttomia. Hänen mukaansa säästöt kohdistuisivat suoraan valtion ydintoimintoihin, oikeuslaitokseen ja rikosseuraamisalaan.

- Esitetyt säästöt eivät kohdistu hallintoon, vaan suoraan itse toimintaan. Toimiva oikeussuoja mahdollistaa yhteiskunnassa luottamuksen ja taloudellisen kilpailukyvyn.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman kummastelee kokoomuslaisten kansanedustajien kommentteja valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) eilen antamasta budjettiehdotuksesta.

Backmanin mukaan työllisyystilanteen nopea helpottaminen on välttämätöntä, ja Rinteen esittämillä toimilla näihin tuodaan nopeaa helpotusta.

Backman nostaa tiedotteessaan esiin kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Arto Satosen sekä kansanedustaja Kimmo Sasin kommentit. Satonen arvosteli Rinnettä muun muassa uusien verovähennysten esittelemisestä budjettiehdotuksessa ilman, että asiasta oli keskusteltu hallituksen kesken.

Ylen Ykkösaamussa puhuneen Kimmo Sasin mukaan Rinteen budjetissa ehdotettu eläketulovähennys kosiskelee sosiaalidemokraattien ikääntynyttä jäsenkuntaa.

- Tälle hallitusohjelman mukaiselle linjaukselle toivoisi myös hallituskumppaneiden tukea, eikä Satosen ja Sasin kaltaista oppositiomaista arvostelua, Backman sanoo tiedotteessaan.

Backman puolustaa ehdotettuja verovähennyksiä sanomalla, että ne lisäävät ostovoimaa juuri niissä kotitalouksissa, joissa lisäys on tarpeen.

- On vaikea ymmärtää, miksi kokoomuksen edustajat eivät hyväksy eläkeläisten aseman parantamista, Backman sanoo.

Valtiovarainministerin erkaantuminen yhdessä sovitusta ei ole tavatonta, sanoo työministerinä vuosina 2000-2007 toiminut Tarja Filatov (sd.). Filatov kertoo blogissaan, että hänen ministerikaudellaan silloinen valtiovarainministeri Sauli Niinistö teki myös paljon omia esityksiään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.