Hetken huuma saa unohtamaan kondomin

Keski-ikäinen sinkku laistaa kondominkäytöstä useimmiten alkoholin siivittämänä. Väestöliiton kliinisen seksologin Tarja Sandbergin mielestä usko partnerin tuttuuteen tulee hyvänä kakkosena. Pääosin yli 45-vuotiaat pitävät seksuaaliterveydestään hyvää huolta.

Sandberg ei usko, että kondomin käyttö on keski-ikäisille vaikeaa, vaikka takana olisi pitkä avioliitto ilman kondomia. Hänen mielestään jokainen lukutaitoinen osaa lukea kondomipaketin käyttöohjeet.

-Naisilla on kondomeja käsilaukuissaan, mutta alkoholin vaikutuksen alaisena ne saattavat unohtua. En usko sen johtuvan taitamattomuudesta.

Sandbergin mukaan keski-ikäiset luottavat liikaa esimerkiksi nettituttuihin tai työkavereihin. Kun meilejä on vaihdettu parin viikon ajan, voi treffikumppani tuntua jo tutulta.

-Voi myös tulla tunne, että ei minun työkaverilla mitään seksitauteja ole, koska on pyöritty samassa porukassa pitkään ja kaveri tuntuu luotettavalta.

Aikuisetkin tarvitsevat valistusta

Sandbergin mukaan tilastot yli 45-vuotiaiden suomalaisten sukupuolitaudeista eivät ole niin synkkiä kuin esimerkiksi brittiläisten ikätoverien. Britannian terveysviraston tutkimus paljasti, että yli 45-vuotiaiden seksitaudit ovat tuplaantuneet muutaman viime vuoden aikana.

-Joskus turvaseksi saattaa unohtua myös yli 45-vuotiailta, kun tunteet pääsevät valloilleen. Mutta tilastojen valossa se ei näytä unohtuvan heiltä usein.

Kansanterveyslaitoksen tartuntatautirekisterin mukaan klamydia löytyi viime vuonna reilulta sadalta 45-49-vuotiaalta. Samana vuonna 20-24-vuotiailla todettiin yli 5 000 klamydiaa.

Sandbergin mukaan yli nelikymppiset tietävät kyllä seksuaaliterveydestä yhtä ja toista, mutta he saattavat ajatella seksitautien olevan enemmän nuorten ongelma.

Kun raskauden mahdollisuus ei enää ole yhtäläinen kuin nuorilla, se pahin miina on ikään kuin ohitettu.

Sandbergin mielestä aikuiset tarvitsevatkin seksuaalivalistusta siinä missä muutkin. Valistamisen tapa ei tosin voi olla sama kuin yläasteikäisille.

Jos aikuisille ei jaeta kortsuja ja pidetä kalvosulkeisia, niin mitä sitten? Sandbergin mukaan aikuisten valistus lähtee itsetunnosta.

-Kun arvostaa itseään, arvostaa myös toista. Ja silloin huolehtii myös seksuaaliterveydestään.